2023 január 27

Továbbra is pesszimisták a német vállalatok

A KfW-ifo középvállalati üzleti hangulatindex májusban az előző havihoz képest 1,8 ponttal 5,9 pontra csökkent. A tavaly májusitól a mutató idei értéke 7,9 ponttal marad el. A középvállalatok körében elsősorban az aktuális konjunkturális helyzet megítélése romlott, míg kilátásaikat némileg jobbnak, bár továbbra is pesszimistán ítélték meg. Ágazati bontásban viszont az építőiparban és a kiskereskedelemben viszont tovább javult a helyzet általános megítélése. Az összesített hangulati mutatón belül az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő részmutató az előző havihoz képest 4,4 ponttal, az egy évvel korábbihoz képest 8,0 ponttal 17,4 pontra csökkent májusban.

A hat hónapra előretekintő várakozásokat számszerűsítő mutató 0,4 ponttal javult ugyan az előző havihoz képest, de ezzel együtt is a pesszimista megítélést tükröző mínusz 4,8 pont lett. A mutató 7,9 ponttal áll az egy évvel korábbi értéke alatt. Az építőiparban 31,2 pontra emelkedett a mutató az előző havi 28,2 pontról, a kiskereskedelemben pedig 11,2 pontra 10,6 pontról. A szolgáltatóiparban 6,2 pontra csökkent az üzleti hangulati mutató az előző havi 9,9 pontról.

A KfW-ifo a felmérés értékelésében megállapítja, hogy a feldolgozóipar romló körülményei a szolgáltatóiparban erősödő aggodalmakkal együtt a pesszimista hangulat erősödéséhez vezetnek a középvállalatok körében, de a várakozásokat tükröző mutatók némi javulása már a mélypont elérésének a közeledtére utal. A KfW az ifo havi rendszerességgel összeállított konjunktúra barométerének vállalati nagyságrend szerinti bontásával állítja össze középvállalati üzleti hangulatindexét. Az ifo havonta mintegy 9500 gazdasági szereplőt von be felmérésébe, ebből mintegy 8000 tartozik az 500 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató és 50 millió eurónál kisebb éves forgalmat bonyolító középvállalati körbe. https://www.kfw.de/PDF/Download-Center/Konzernthemen/Research/PDF-Dokumente-KfW-ifo-Mittelstandsbaro