2023 március 24

Tízmilliárd forint került a családokhoz autó formájában

A program tavaly júliusi indulása óta 5398 autó került az érintettekhez, az egy-egy autóra jutó átlagos lízingösszeg 2,9 millió forintot tett ki. A közlemény idézte Tóth Zoltánt, a Magyar Lízingszövetség főtitkárát, aki elmondta, hogy a nagycsaládosok számára elérhető autóvásárlási programban az állam az új hétüléses autókhoz a vételár felét, maximum 2,5 millió forintot biztosít vissza nem térítendő támogatásként a három- vagy több gyermeket nevelő családoknak.

A program tavaly júliusi indulása óta összesen 15,8 milliárd forinttal finanszírozták a nagycsaládosok autóvásárlásait a Lízingszövetség tagvállalatai – tette hozzá. A friss adatok szerint május óta az egy-egy autóra jutó átlagos lízingösszeg meghaladta a 3 millió forintot. A program iránti érdeklődés folyamatosan magas: 2020 második felében a megkötött szerződések és a leadott kérelmek száma havonta jellemzően 250-300 darab körül alakult, ami a közlemény szerint azt jelzi, hogy a koronavírus második hulláma kevésbé érezteti hatását ezen a területen.

Tóth Zoltán a közleményben elmondta, a legtöbb finanszírozási kérelmet továbbra is pozitívan bírálják el a lízingcégek. A program kezdete óta az igénylők mindössze 5 százalékánál mem kötötték meg a szerződést. A Magyar Lízingszövetség támogat minden olyan kezdeményezést – a nagycsaládosok autóvásárlási programja mellett például a tisztán elektromos autókhoz biztosított kedvezményeket – amely elősegíti, hogy korszerűbb, környezetbarátabb járművek fussanak a magyar utakon – áll a közleményében.