2023 január 27

Tippelhetsz, hány bájt a Tejútrendszer

Egy petabájtnyi adat

A 2013. december 19-én indult Gaia Projekt célja, hogy a Tejútrendszer minden korábbinál részletesebb térképének elkészítésével  hozzásegítse a kutatókat a világ keletkezésének és fejlődésének jobb megértéséhez. A csillagok leltározásához a projektnek olyan fejlett technológiára van szüksége, amely lehetővé teszi nagymennyiségű adat pontos és hibamentes feldolgozását.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A Lenovo 2011 óta működik együtt a Gaia Projekt keretében az ESA Európai Csillagászati Központjával a küldetés során generált tudományos adatok feldolgozásában.

Ez a tevékenység alapvető fontosságú a Gaia végső adatfájljának elkészítéséhez, amelynek mérete a küldetés befejezésekor több mint egy petabájt (egymillió gigabájt vagy kb. 200 ezer DVD tárkapacitása) lesz. A projektben használt Lenovo rendszerek rugalmasak, méretezhetők, továbbá lehetővé teszik a biztonságos és megbízható adatfeldolgozást.

Fontos teljesítménymérők

A Lenovo együttműködése az ESA-val újabb bizonyítéka a vállalat elkötelezettségének és ambícióinak a nagyteljesítményű informatikai megoldások piacán. A Lenovo 2015-ben nyitotta meg Global HPC Innovation Centre létesítményét Stuttgartban a kutatás-fejlesztés elősegítésére és az alkalmazások tesztelésére.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Tavaly a Lenovo csatlakozott a European Technology Platform for High-Performance Computing nevű agytröszt kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy aktív szerepet töltsön be a kutatási prioritások és tevékenységek meghatározásában, segítve ezzel az Európai Bizottságot az európai gazdasági növekedés stimulálásában döntő szerepet játszó nagyteljesítményű informatika területének támogatásában.

„Az olyan együttműködések, mint amilyet az ESA-val folytatunk, fontos teljesítménymérőként szolgálnak, és segítenek fenntartani vezető szerepünket a nagyteljesítményű informatika területén.”