Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Mit követelnek a magyar italgyártók?

A magyarországi italgyártók azt kérik a kormánytól, hogy az italcsomagolások visszaváltási rendszerének költségei ne haladják meg a nemzetközi szintet, amely a jelenlegi kiterjesztett gyártói felelősségi díj fele.

A magyarországi italgyártók érdekképviseletei közleményben üdvözölték az italcsomagolások visszaváltási rendszerének bevezetését. Azonban attól tartanak, a magas költségek növelnék az árakat és csökkentenék a forgalmat. A kiterjesztett gyártói felelősségi díj felét azért javasolják, mert ez a költségszint felel meg a környező országok visszaváltási rendszereiben fizetendő díjaknak és az európai gyakorlatnak. A visszaváltási rendszerrel kapcsolatos jogalkotás fontos szakaszhoz érkezik. November végéig ki kell hirdetni a visszaváltási rendszer kialakítását és működtetését finanszírozó díjtételeket – ismertette a távirati iroda.

Ezeket kell majd az italgyártóknak megfizetniük. Az érintettek a terheik csökkentése mellett abban is bíznak, hogy a változás támogatni fogja a körforgásos gazdaság kiépítését. A műanyag és üveg palackok, alumínium dobozok visszaváltási rendszerének bevezetésével 90 százalékot meghaladó újrahasznosítási arány érhető el. Ebből a három csomagolóanyagból csak Magyarországon évente több mint 3 millió darab kerül forgalomba – írták.