2024 május 27

Tényleg döglött a piac?

Sok helyütt azt olvasom, hogy az illikvid nyári időszak miatt olvashatatlanok a mozgások.

Hát, biztos így van, sok nálam okosabb elemző létezik, de azért érdemes ezeket a véleményeket egy kicsit félretenni és szimplán a függvényeket, támaszokat, ellenállásokat, gyertyaformációkat nézegetni.

Már szóba került: ha nincsenek szép szabályos jelek egyértelmű szinteken, egyszerűen nem kell kereskedni. Piacon kívül lenni az egyik legprofitábilisabb viselkedés. Többször írtam, ha egy korrekt 30-50%-os éves hozamterv lebeg a szemünk előtt, akkor igazán nincs hova sietni, mert a havi 2-4 % egy-két kereskedésből összejön, ehhez nem kell állandóan verni a billentyűzetet, sőt…

Most megnéztem az éles D1 számlámat, amin meglehetősen konzervatívan dolgozom; az elmúlt másfél hónapban 5 kereskedésem volt, hozamuk: 1,5R, 2R, 0, 0, -1R (ez az utolsó CADJPY shortolás elég idétlen húzás volt, egy teljesen kis méretű gyertyára szálltam be (81 pipes, szemben a 130-as napi atr-rel), pedig nem szabad átlagos mozgástól jelentősen elmaradó gyertyamérettel dolgozni – nem tartalmaz elég információt, piaci akaratot. Tanulság, szabály megerősítése.)

Én azt tanultam, hogy a nagy pénz a pozícióépítésben van, azaz néha elkapni egy nagy trendet, és azt kegyetlenül megfejni. Az ilyen szakítások között az össz feladat a játékban maradás, kicsi nyerők, kicsi vesztők. Mint a bokszoló, aki ballal szurkál 6-8 meneten keresztül, körbeugrálja az ellenfelét, bekap ő is baráti puszikat, valójában csak várja azt a pillanatot, amikor jobbal megindíthatja a mindent elhomályosító nagy állast.

Nehéz volna vitatkozni a tétellel, ám azt gondolom, borzasztó nehéz eljutni arra a szintre, hogy valaki egy trendben ténylegesen sokáig benne tudjon maradni. Ezért amíg nem vagyunk erre képesek, van létjogosultsága az általam preferált trédelésnek, amikor is az 50% környéki találati arányú rendszerbe vetett hitünket építjük ki csikorgó, apró léptekkel, majd ha már tudjuk, hogy nem veszíthetünk pénzt ezzel a megközelítéssel, ígéretes pozíciók esetében félpozikat nyitva hagyva próbálhatunk trendben maradni.

No de térjünk vissza az eredeti témához: használhatatlan-e a piac mostanság?

Kiragadok egyetlen chartot, nem a legszebbet, nem a legcsúnyábbat, a legelsőt. EUR/USD.

H1:

ezen az idősíkon az egyik legkedveltebb stratégia a countertrend-vonal törésére való belépés. Erősen szubjektív ügy, ki hova húzza a vonalakat, kinek mikor törik. Ezért is szenvednek vele sokan. (Hozzáteszem, én is gyakorlom, egész biztató eredménnyel, de amikor nem érzem a ritmust, akkor 4-5 veszteséges tréd simán beesik egymás után.)

A szabály: legmélyebbre menő gyertya alatt/fölött záró gyertyára lehet nyitni. Behúzogattam a helyeket, ahol egyáltalán setup keletkezhetett – volna, mert én bizony egyetlen tényleges belépési lehetőséget nem látok (túl nagy gyertyák, rossz hozamígéret).

Baj ez? Abból a szempontból igen, hogy nem lehetett pénzt keresni vele – mostanában legalábbis. De van ezer másik függvény, melyeken igen. A baj az, ha nem létező setup esetén valaki mégis kereskedte ezt a párt ezzel a stratégiával ebben az idősíkban.

H4:

Hasonló belépési szisztémával, hasonló szemlélet. Még a trendirányt, illetve annak megváltozását is nehéz meghatározni, nemhogy a belépési pontokat… Én nem látok trédet benne, nyereségeset legalábbis biztosan nem.

D1:

pirossal fontos ellenállások-támaszok belőve. Lesipuska, kivárás. Ellenállásról lepattanva short gyertyát keresek, támaszról felfelé longot. A dinamikus támaszként funkcionáló 8-21 emák csak segítenek a tájékozódásban. Jelölve a tréd lehetőségeket, mindenki olvassa ki belőle maga, vizuálisan szépen értelmezhetőek-e, objektívek-e, kereskedhetőek-e, és hozzák-e az általam írt összegeket.

Akinek van ideje, elhivatottsága, nézze végig a fontosabb chartokat a fenti metódus szerint. Nem fog csalódni. Az üzenet mára persze nem saját magam hátbeveregetése, hanem ez: mindegy, milyen stratégiát folytatsz, nincs olyan, amelyik mindig működne. Válaszd a legkiismerhetőbb, legjobban megfogalmazható elemzési metódust, és könnyebben hozol döntéseket! Szép, kerek, betartott szabályokkal hosszú távon mindegyik metódus pénzt hoz – lehet, hogy nem ezekben a nyári hónapokban, nincs jelentősége. A lényeg, hogy akkor is tudj hozzá ragaszkodni, amikor éppen nem lehet vele kereskedni.