2023 január 31

Több milliárdot már összeszedett az FTX

Az egy évvel ezelőtt 32 milliárd dollárra értékelt cég novemberben csődvédelmet kért, és az amerikai ügyészek azzal vádolták Bankman-Friedet, hogy “epikus” csalást rendezett, amely több milliárd dollárba kerülhetett a befektetőknek, ügyfeleknek és hitelezőknek.

“Több mint 5 milliárd dollárnyi készpénzt, likvid kriptopénzt és likvid befektetési értékpapírokat találtunk” – mondta Andy Dietderich, az FTX ügyvédje a szerdai meghallgatás kezdetén a delaware-i amerikai csődbírónak.

Dietderich azt is elmondta, hogy a vállalat azt tervezi, hogy eladja a nem stratégiai befektetéseket, amelyek könyv szerinti értéke 4,6 milliárd dollár volt.

Dietderich azonban elmondta, hogy a jogi csapat még mindig dolgozik a pontos belső nyilvántartások létrehozásán, és a tényleges ügyfélhiány egyelőre ismeretlen. Az amerikai Commodities Futures Trading Commission több, mint 8 milliárd dollárra becsülte a hiányzó ügyfélpénzeket.

Dietderich elmondta, hogy a visszaszerzett 5 milliárd dollár nem tartalmazza a Bahama-szigeteki Értékpapír Bizottság által lefoglalt eszközöket, ahol a Bankman-Fried székhelye volt.

Az FTX ügyvédje a lefoglalt vagyon értékét 170 millió dollárra becsülte, míg a bahamai hatóságok 3,5 milliárd dollárra teszik. Dietderich szerint a lefoglalt vagyon nagyrészt az FTX saját fejlesztésű és illikvid FTT tokenjéből áll, amelynek ára erősen ingadozik.
John Dorsey delaware-i amerikai csődbíró szerdán helyt adott az FTX azon kérésének, hogy az FTX 9 millió ügyfélnevét tartsák titokban. De engedélyezte, hogy a nevek csak három hónapig maradjanak titokban, nem pedig hat hónapig, ahogy az FTX szerette volna.

“A nehézséget az jelenti, hogy nem tudom, ki az ügyfél és ki nem” – mondta Dorsey. Január 20-ra tűzte ki a meghallgatást, hogy megvitassák, hogyan fogja az FTX megkülönböztetni az ügyfeleket, és azt akarja, hogy az FTX három hónap múlva visszatérjen, hogy további magyarázatot adjon a személyazonosság-lopás kockázatáról, ha az ügyfelek neveit nyilvánosságra hozzák.

A médiavállalatok és az igazságügyi minisztériumhoz tartozó kormányzati csődfelügyelet, az U.S. Trustee azzal érveltek, hogy az amerikai csődtörvény az átláthatóság és a tisztesség biztosítása érdekében megköveteli a hitelezők adatainak közzétételét. Az FTX szerint az ügyfélnevek nyilvánosságra hozatala lehetővé tenné a riválisok számára, hogy eladják a felhasználókat, ami aláásná az FTX által eladni kívánt üzletág értékét.

Az FTX jogi csapata szerdán jóváhagyást kért a LedgerX, a Embed, az FTX Japan és az FTX Europe leányvállalatok eladására irányuló eljárásokhoz is.

A leányvállalatok viszonylag függetlenek a tágabb FTX-csoporttól, és az FTX bírósági beadványai szerint mindegyiknek saját elkülönített ügyfélszámlái és külön vezetői csapata van.

A kriptotőzsde közölte, hogy nem kötelezte el magát egyik vállalat eladására sem, de tucatnyi kéretlen ajánlatot kapott, és a jövő hónaptól kezdődően árveréseket tervez.

Az amerikai vagyonkezelő ellenezte a leányvállalatok eladását, mielőtt az FTX állítólagos csalásának mértékét teljes mértékben kivizsgálják.

A leányvállalatok eladása mellett a vállalat egyik ügyvédje szerdán közölte, hogy az FTX megszünteti a League of Legends videojátékkal kötött hétéves szponzori szerződését, amely 2021-ben kezdődött.

Az FTX alapítója, a 30 éves Bankman-Fried ellen a múlt hónapban a manhattani szövetségi bíróságon kétrendbeli táviratcsalás és hatrendbeli összeesküvés miatt emeltek vádat, mivel állítólag ügyfélbetéteket lopott el, hogy fedezeti alapjának, az Alameda Researchnek az adósságait kifizesse, és hazudott a részvénybefektetőknek az FTX pénzügyi helyzetéről. A férfi ártatlannak vallotta magát.

Bankman-Fried elismerte az FTX kockázatkezelési gyakorlatának hiányosságait, de az egykori milliárdos azt mondta, hogy nem hiszi, hogy büntetőjogi felelősség terhelné.

Az elvesztett ügyfélpénzek mellett a vállalat összeomlása valószínűleg a részvénybefektetőket is kioltotta.

A hétfői bírósági beadványban nyilvánosságra hozták e befektetők egy részét, köztük Tom Brady amerikaifutball-sztárt, Brady volt feleségét, Gisele Bündchen szupermodellt és Robert Kraftot, a New England Patriots tulajdonosát.

A tudósítást Dietrich Knauth New Yorkból és Tom Hals a delfiniusi Wilmingtonból; a szerkesztést Alexia Garamfalvi, Mark Porter és Matthew Lewis végezte.

Forrás: reuters.com