2024 május 26

Elbocsátási hullám – Több mint 234 ezer munkahely szűnt meg

Folytatódik a leépítési hullám a technológiai vállalatok körében, a Layoffs.fy által összegyűjtött adatok szerint 2023-ban globálisan már több mint 234 ezer alkalmazottat bocsátottak el.

A Layoffs.fyi weboldalán fellelhető adatok szerint 2023-ban már több mint 234 ezer technológiai szektorban dolgozó munkavállalót bocsátottak el világszerte. Az adatok azt mutatják, hogy idén 1009 technológiai vállalat eddig összesen 234 976 alkalmazottat bocsátott el. A tavalyi év azonos időszakáig pedig 1024 technológiai vállalat összesen 154 336 alkalmazottól vált meg.

elbocsátás

Folytatódik az elbocsátási hullám

A múlt héten a streaming cég, a Roku Inc. bejelentette, hogy elbocsátja alkalmazottai 10 százalékát. A Roku legutóbbi éves jelentése szerint a társaság 2022 végén mintegy 3600 alkalmazottat foglalkoztatott. A szoftveróriás Microsoft Corp. júliusban újabb létszámleépítéseket jelentett be, az év elejére tervezett 10 000 fős leépítésen felül.

Az évek óta tartó folyamatos létszámbővítéseket követően most jelentős elbocsátásokat láthatunk számos technológiai vállalatnál. Az elbocsátási hullám középpontjában továbbra is főleg a nagyobb méretű, amerikai tech cégek vannak.

Számos technológiai vállalat szüntetett meg munkahelyeket. A listán volt például többek között az Alphabet, az Amazon, a Dell, a DocuSign, az EBay, az Electronic Arts, az IBM, az Intel, a LinkedIn, a Meta Platforms, a Palantir, a PayPal, a Salesforce, az SAP és a Zoom is.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: www.shutterstock.com