2024 április 24

Szigorítanák a szeszesital gyártást Csehországban

Az unió úgy véli, hogy a jelenlegi helyzet a feketepiac működésének az eredménye. A metil-alkohol-mérgezésnek eddig 25 halálos áldozata van. Több tucatnyi személyt kórházban kezelnek, s közülük 12 ember állapota válságos. Petr Necas miniszterelnök és Miroslav Kalousek pénzügyminiszter korábban egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy az állam nem számol az alkoholgyártók és forgalmazók kárpótlásával. A pénzügyminisztérium azonban készen áll arra, hogy a szeszgyártóknak és forgalmazóknak későbbre halassza az adóelőlegek befizetését.

„Az unió azt javasolja, hogy csak olyan szeszgyártók kapjanak új alkoholzárjegyeket, amelyeknél bizonyítható az alkohol eredete” – jelentette ki Pavel Dvorácek, a Rudolf Jelínek likőrgyár vezérigazgatója. Dvorácek szerint mihamarabb fel kell oldani a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazásának és kivitelének a tilalmát, mert ez a feltétele, hogy stabilizálódjon a cseh piac és a fogyasztók visszanyerjék bizalmukat a csehországi szeszesitalok iránt.

Az unió ugyanakkor azt is javasolja, hogy a jövőben az illegális szeszfőzés ne legyen csupán kihágás, mint most, hanem bűncselekmény. Szerinte szigorúan szabályozni kellene a szeszes italokat forgalmazó üzleteket, az italok maximális palackozását az eddigi hat literről három literre csökkenteni. Az unióba tömörült szeszgyárak és forgalmazók a csehországi szeszpiac 81 százalékát tartják a kezükben.

Szakértői becslések szerint a cseh szeszgyártók és forgalmazók naponta 200-220 millió korona veszteséget kénytelenek elszenvedni. Az állam naponta mintegy 25 millió koronás adóbevételtől esik el.