2024 június 13

Szeptembertől megújult feltételekkel újraindítja csereaukcióit az ÁKK

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szeptember 6-tól megújult feltételekkel újraindítja csereaukcióit – tájékoztatta az MTI-t az adósságkezelő pénteken.

Közölték: egy technológiai újításnak köszönhetően a csereaukciók során már nemcsak egy, hanem akár több különböző sorozatú, előre meghatározott államkötvény is szolgálhat ellenértékül. Ez az újítás a csereaukciók lebonyolítását teljes mértékben flexibilissé teszi, ezáltal a piaci körülményekhez sokkal rugalmasabban tud igazodni az ÁKK, amelynek elsődleges célja a 2025-ben és 2026-ban esedékes intézményi államkötvény lejárati csúcsok mérséklése – tették hozzá.

Az ÁKK egy éve a lakossági állampapírpiaci folyamatok és a hozamok emelkedésének hatására úgy döntött, hogy átmenetileg felfüggeszti a csereaukcióit. A csereaukciók szüneteltetésének több kedvező hatása is volt: az intézményi adósság átárazódása lassult, és ez 2022-ben kamatmegtakarítást eredményezett az eredeti tervhez képest. Közölték: a hozamszintek csökkenését követően döntöttek úgy, hogy jövő héttől újraindulnak a csereaukciók.