2023 február 05

Szembeszélben kellett volna teljesítenie a BÉT-nek

A részvénypiac forgalma annak ellenére emelkedett 37,2 milliárd forintra az előző heti 36,7 milliárdról, hogy a pünkösdi ünnepek miatt hétfőn nem nyitott ki a BÉT. A négy munkanapos héten a vezető részvények árfolyama és a BUX is csupán az utolsó kereskedési napon tudott emelkedni, a blue chipek heti teljesítménye így vegyesen alakult, a részvényindex pedig az előző hetinél alacsonyabban fejezte be a hetet. Az OTP-részvények és a Magyar Telekom árfolyama csökkent, míg a Mol és a Richter erősödött a héten.

Kedden az enyhén negatív európai hangulat befolyásolta a BÉT kereskedését, a két legforgalmasabb részvény az OTP és a Mol volt, a Magyar Telekom és a Richter pedig a viszonylag alacsony kereskedési volumen mellett megtartotta értékét. A nyugat-európai piacok 0,5 százalékos, a magyar piac pedig 1,2 százalékos mínuszban zárt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Szerdán eladói nyomás alatt volt a BÉT, ezért a vezető részvények gyengültek. A befektetők különös figyelemmel követték a pénteken esedékes hitelminősítéssel összefüggő híreket és az ezekből adódó bizonytalanságok miatt valamennyi magyar eszköz, így a forint és a BÉT vezető részvényei is rosszul teljesítettek.

Csütörtökön mínuszban zárt a BUX, de az elmúlt napok alulteljesítése után a magyar részvényindex csökkenése az európai középmezőnyben volt. A kereskedésen továbbra is érződött a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő magyar államadósság felülvizsgálata miatti kivárás.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Pénteken a nemzetközi hangulatnak megfelelően optimizmus uralkodott a budapesti parketten is, a magyar részvényeket vásárolták, a BÉT azonban alacsony forgalommal zárt. A kereskedésben a vevők domináltak, az összes vezető részvény emelkedni tudott. A befektetők eltérően ítélték meg a magyar eszközöket, ugyanis míg a részvényeket vásárolták, a forint eladói nyomás alá került. A Mol árfolyama 105 forinttal, 0,64 százalékkal 16 500 forintra erősödött egy hét alatt. Az OTP-részvények ára 110 forinttal, 1,58 százalékkal 6850 forintra csökkent. A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,76 százalékkal 446 forintra esett. A Richter-papírok árfolyama 26 forinttal, 0,47 százalékkal 5575 forintra nőtt.