2024 július 16

Söripari óriás magasodik a világ felé

Visszautasították a korábbi ajánlatot

A belgiumi központú AB InBev kedden azt közölte, hogy részvényenként 44 fontra, összesen 67,9 milliárd fontra (104,2 milliárd dollár) emelte az ajánlatot a hétfői részvényenként 43,50 fontról. A konszern a múlt héten részvényenként 42,15 fontot kínált a londoni székhelyű SABM részvényeiért, miután korábbi két, 38 fontos, illetve 40 fontos ajánlatát a SABM nem fogadta el. Mindhárom esetben azt közölték, hogy az AB InBev ajánlata jelentősen alulértékeli a céget.

Hétfőn az AB InBev egy újabb, 43,50 fontos ajánlatot tett, amit a SABM nem kommentált. Ezután látott napvilágot kedden a részvényenkénti 44 fontos ajánlat, amiről „elvi megállapodást kötött a két cég igazgatótanácsa”. Az elvi megállapodás hírére a SABMiller árfolyama 9,1 százalékos pluszban indított kedden a londoni értéktőzsdén.

Még meghiúsulhat a fúzió 

Amennyiben az AB InBev nem kapja meg az illetékes hatóságtól az engedélyt, vagy pedig a részvényesei elutasítják az ügyletet, akkor a sörgyártónak 3 milliárd dollár vigaszdíjat kell fizetnie. Hírek szerint a SABM részvényeinek 41 százaléka erejéig hajlandó részben készpénzzel, részben saját részvényeivel fizetni.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ez adóoptimalizálási okokból feltehetőleg vonzó lehet az összesen 40,6 százalékot birtokló két főrészvényes, az amerikai Altria dohányipari konszern és a Santo Domingo család számára, az AB InBev-nek pedig megkönnyítené az ügylet finanszírozását.

Elemzők szerint a tranzakció a globális söripari konszolidáció végjátéka lehet, miután a négy nagy, az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják. Az új konszern a globális sörpiac közel 30 százalékát tartaná kézben.