2023 február 05

Seszták Miklós: nincs offshore ügyletem

A kormánypárti országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, úgy fél a baloldal az offshore vádaktól, mint a tűztől, és szerinte van is mitől. Ennek tudja be a személye elleni “összehangolt és alaptalan támadást, amikor olyannal vádolnak meg valakit, amit ők követnek el” – írta az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.

Közölte: “ellentétben számos baloldali politikussal, élükön Bajnai Gordonnal, Gyurcsány Ferenccel, akik már miniszterelnökként is offshore-gyanúba keveredtek és offshore cégeknek játszottak át közpénzeket”, neki nincs semmilyen offshore ügylete.

Szemben a balliberális kormányzással a Fidesz az offshore-ügyletek előtt elzárta a pénzcsapokat, ezt alkotmányba foglalta, adóamnesztiával lehetőséget adott a pénz visszaáramlására, és csatlakozik ahhoz a nemzetközi összefogáshoz, amely a Svájcban “bankolók” körmére nézne – hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus.

Hétfőn az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) is sajtótájékoztatót tartott annak kapcsán, hogy a Privát Kopó nevű bűnügyi magazin cikke szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyik, széles sávú körzethálózati fejlesztések címen kiírt pályázatán a húszmilliárdos összegből 12,5 milliárd forintot öt olyan cég nyert el, amelyeket ugyanazon a napon hoztak létre, jegyzett tőkéjük megegyezik, a székhelyük címe azonos, továbbá – a lap szerint – átfedéseket mutat a vállalkozások tulajdonosi körének összetétele is. Két cégben közvetve érdekelt egy olyan zrt. is, amelyiknek a felügyelőbizottságában benne van Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő – írták.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfőn azt mondta, a hétvégén napvilágot látott hírek szerint fideszes és KDNP-s politikusok keveredtek “offshore közeli cégek” ügyeibe. Vadai Ágnes, a DK politikusa a pályázat kapcsán közölte, pártja az ügyészségnél ismeretlen tettes ellen bejelentést tesz hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés gyanúja miatt.

A DK politikusa keddre újabb tájékoztatót hirdetett az ügyben, az MSZP pedig közleményben követelte: Seszták Miklós mondjon le képviselői mandátumáról.