2023 március 23

Sanghaj mellett épít gyárat a Lego

A Sanghajtól 100 kilométerre fekvő Csiahszingban lévő gyár építkezése jövőre kezdődik meg, s három éven belül, 2017-re fejeződhet be. Az kifejezetten az ázsiai piaci kereslet kielégítésére épülő, várhatóan kétezer főt foglalkoztató egység a vállalat dániai, magyarországi, csehországi és mexikói gyárai sorát gyarapítja, s az Ázsiában értékesített játékok 70-80 százalékának előállítására lesz képes. A gyár regionális elosztó központként is üzemel majd.

A vállalat közleményében úgy fogalmaz: az ázsiai piacot tekinti jövőbeli kulcspiacának. A statisztikák szerint az elmúlt években a dán cég értékesítése átlagosan több mint 50 százalékos növekedést produkált a kontinensen, s a becslések szerint ez a trend – a bérek és a rendelkezésre álló jövedelem tovább emelkedésével, valamint a középosztály bővülésével – a jövőben is fennmarad majd.

A Companies and Markets nemzetközi kutatócég tanulmánya szerint az ázsiai, csendes-óceáni régió már 2016-ban a világ első számú játékpiacává válhat, s Kína ebben kiemelt szerepet játszhat. A játékeladások tavaly 18 százalékkal 54 milliárd jüanra (2 ezer milliárd forint) nőttek a kelet-ázsiai országban.