Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Roncstemetőnek festik magukat az amerikai cégek

Túl vagyunk egy újabb negyedéven. Vajon mit várhatunk a tengerentúli gyorsjelentési szezontól? Amit egyelőre a NIKE jó kis számai harangoztak be, meg az Alcoa pozitív bejelentése a veszteséges egységek leválasztásáról.

Hol van már a Q-eleji optimizmus?

Az évek óta megszokott tendencia folytatódik, vagyis a negyedév elején még optimisták voltak a cégek, ám mostanra leeresztették a léceket, hogy biztosan megugorják a „kitűzött” a szintet – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Hozzátéve: a negyedév eleji prognózisokban az alapvető emberi optimizmust érhettük tetten, mely nélkül talán fel sem kelnénk reggelente. Ám úgy tűnik a cégvezetők derűlátó elképzeléseit rendre „alul írta” a valóság. Emlékezhetünk még, hogy a válság előtti években ennek épp az ellenkezője jellemezte a tengerentúli vállalati szektort, amennyiben a negyedév elején kiadott prognózisokat rendre „felülírta” az élet.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Joggal merülhet fel, hogy vajon a válságnak is majd akkor lesz vége, ha a negyedévek derekán fel kell emelni a vállalati várakozásokat? Bár ez jó mutató lehet, de azt is észre kell venni, hogy a gazdaság lényeges aspektusaiban – makro mutatók, vállalati számok – már meghaladta a válság előtti szintet. Igaz, az elveszett éveket még nem kaptuk vissza, hiszen a korábbi trend folytatódásához most egy darabig trend felett kellene teljesíteni, ám egyelőre épp csak trendszerű a teljesítmény.

Búsulnak az energiacégek

A most zárult negyedévben – hasonlóan a tavalyi év azonos időszakához – az energiaszektor húzhatja le jelentősen a számokat. Továbbá a jórészt külföldre termelő S&P 500 cégeket sújthatja az erős dollár.

Érdekes lehet ugyanakkor a fogyasztási cikkek termelése és a kiskereskedelem. Az amerikai fogyasztó ugyanis nagyon jól „teljesített” a makro adatok szerint, s kérdés, hogy ez miként tükröződik a vállalati számokban.

Bajban a pénzügyi szektor?

Az is kérdéses, hogyan érinti a pénzügyi szektort a várt kamatemelés csúszása. Továbbá, hogy a szabályozói oldalról visszanyesett saját számlás kereskedést – ami rendkívül profitabilis volt a medve-piaci rali idején – mivel tudják pótolni a cégek. Különösen, hogy a részvénypiaci oldalazás sem jött jól nekik, mert a pénzügyi szektor a volatilis piacon tud jól keresni.