2023 december 10

Romlott a befektetési hangulat a Sentix szerint

A Sentix honlapján hétfőn közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 0,3 ponttal, mínusz 8,3 pontra süllyedt. A piac a ténylegesnél valamivel rosszabb értéket, mínusz 9,5 pontot várt októberre. A mutató két összetevője közül az aktuális helyzet megítélése javult, de a jövőbeni kilátásoké romlott. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 32,0 pontra emelkedett a szeptemberi mínusz 33,0 pontról. Ez március óta a legjobb érték.

A hat hónapra előretekintő, konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke viszont az előző havi 20,8 pontról 18,8 pontra esett vissza, tükrözve azokat az aggodalmakat, hogy a téli hónapokban csúcsokat dönthet a koronavírus-járvány. A felmérés eredményeit összegezve Patrick Hussy, a Sentix ügyvezető igazgatója nem tulajdonított nagy jelentőséget a befektetői hangulatindex enyhe csökkenésének, kiemelve, hogy nem leselkedik azonnali, közvetlen veszély az euróövezeti gazdaságára.

„Az euróövezeti gazdaság fellendülése egy pillanatra megtorpant. Az adatok nem jeleznek jelentős rövidtávú kockázatokat. A kétpontos csökkenés dacára a jövőbeni kilátások megítélését tükröző index értéke továbbra is magas szinten áll” – fogalmazott Hussy. A Sentix havi rendszerességgel végzett felmérésében október 1. és 3. között 1085 befektető és pénzügyi elemző vett részt.