2023 március 29

Robbant az olaj ára a piacon

Mindig jó kérdés a két ünnep között, hogy ugyan ki van ilyenkor a piacon? Aki tehette, már zárta a pozit, s elutazott melegebb éghajlatra. Nos, azért tőzsdefüggő befektetők és a játékos kedvű ügyeletes brókerek is tudnak meglepetést okozni a jobbára illikvid piacokon. A váratlan balesetekről nem is szólva. 

Két és fél éves csúcson

Az olaj árfolyama még a mostani kiszáradt piacon is tudott meglepetéseket okozni. A WTI 2015 közepe óta először tudta megérinteni a 60 dolláros magasságot tegnap 2,7 százalékos emelkedéssel.

A KBC elemzői szerint a váratlan ármozgás azzal magyarázható, hogy Líbiában egy olajszállító vezeték robbanása miatt napi szinten 100 ezer hordónyi olajkitermelés eshet ki, amit nem tud ellensúlyozni annak olajár csökkentő hatása, hogy az Északi-tengeren a Fortis olajvezeték januártól ismét teljes kapacitással szállíthat majd.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Jövőre egyensúlyba kerül a piac?

Az iraki olajminiszter szerint a jövő év első negyedévében egyensúlyba kerül az olajpiac, nem csoda tehát, hogy immár a kitermelés kiesésekre is egyre érzékenyebben reagál az árfolyam.

Az olajár emelkedésének köszönhetően az olajrészvényeket tömörítő XLE ETF is jól teljesített az elmúlt napokban – mondta a KBC elemzője. Emelkedő trendben halad egyre magasabbra, december 20 óta már 4,5 százalékos emelkedést láthattunk.

Ha visszatérnek az amerikaiak

Bár a kitermelési kvóta betartására tett OPEC erőfeszítések fűtik az olajár emelkedését, mégsem biztos, hogy már az első negyedévben egyensúlyba kerül a piac. A dráguló nyersolaj ugyanis egyre több amerikai termelőt csábíthat vissza a piacra. A kutak újranyitása pedig praktikusan azt jelenti, hogy az amerikai olajtermelők körülbelül 3-4 hónapos késéssel követik az eseményeket.

Ha tehát most 60 dollárt érintett a WTI, akkor ennek piaci hatása épp a jövő évi első negyedévének végén csapódhat le.