2023 február 05

Ray Dalio bízik Amerikában

Érdekes megjegyzést tett a minap Ray Dalio, a világ egyik legnagyobb hedge fund alapjának, a Bridgewater Associates-nek a vezetője. Úgy vélekedett, a kamatok fogyatkozása miatt olyannyira csökkentek a kockázati prémiumok a tőkepiacokon, hogy a pénzügyi eszközök túlértékeltté váltak. A világhíres hedge fund guru szerint jövőre esetleg az amerikai kötvényhozamok lassú növekedésében lehetne gondolkozni.

Ray Dalio-t méltán sorolják a világ legtekintélyesebb hedge fund aktivistái közé. A hatvannégy éves befektető jazz zenész fiaként látta meg a napvilágot. Feljegyezték róla, hogy már tizenkét esztendős korában sikeresen üzletelt. Háromszáz dollárját a Northeast Airlines részvényeibe fektette, s miután a légitársaság egyesült egy másik vállalattal, az ügylet háromszoros hasznot hozott neki.

A legnagyobb sikereket kétségtelenül a Bridgewater Associates vezetőjeként érte el. Volt olyan időszak, amikor alapja több mint százmilliárd dollárt kezelt. Ray Dalio magánvagyonával is előkelő helyre került a Forbes magazin milliárdosokat rangsoroló listáján.

Az utolsó adatok közlésekor Ray Dalio aktív portfóliója a következő képet mutatta. Vanguard Intl Equity Index: 34,34%, Spdr S&P 500 ETF: 29,28%, Ishares Trust: 25,37%, Micron Technology Inc.: 0,29%, Oracle Corp.: 0,21%, International Business Machs. Cor. IBM: 0,19%, Allergan Inc.: 0,17%, Suncor Energy Inc.: 0,15%.