2023 január 31

Plázákban is lehet dohányboltot nyitni

Az MTI annak kapcsán kereste meg a társaságot, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a pályázati kiírás e heti kiegészítésében a dohánybolt új értelmezésével kizárták a bevásárlóközpontokat a dohánytermékek értékesítéséből, miután feltételként szabták, hogy az csak szabad tér felől megközelíthető üzlet lehet. Légrádi Petra hangsúlyozta: a kiíró nem szűkítette a lehetőségeket, hanem a lehető legtágabb értelmezését adta a törvény keretei között a pályázók által sorozatban feltett kérdésekre. Azokra, hogy mikor felel meg a leendő trafik annak a jogszabályi feltételnek, miszerint a nemzeti dohányboltot “önálló, más üzlettől elkülönült üzlethelyiségben” kell megnyitni.

A kommunikációs vezető kiemelte: az elfogadott törvény egyértelműen önálló, más üzlettől elkülönült dohányboltot szab meg feltételül, és ezen nincs mód változtatni.

Az is nyilvánvaló, hogy például egy pláza sétáló utcájáról elérhető üzlethelyiség nehezen értelmezhető önálló boltnak, mert ha azt ilyennek lehetne értelmezni, akkor – szélsőséges esetben – bárki bárhol leválaszthatna egy helyiséget, és máris kijelölhetné azt nemzeti dohányboltnak. Ez pedig ellentétes mind a törvény betűjével, mind pedig annak szellemével – mutatott rá Légrádi Petra. A kiírás kiegészítése szerint kültérnek minősül az olyan sétáló udvar, melynek kapuja – ünnepnapokon is – 0-24 órán keresztül nyitott, és bárki számára megközelíthető.

A kommunikációs vezető felhívja a figyelmet, hogy a kiírásban semmiféle új feltételt nem szabott a kiíró a dohányboltok elhelyezkedésével kapcsolatban, pusztán iránymutató jellegű értelmezést adott a hatályos törvényi rendelkezéseknek, annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megnyissa az utat a pályázatok, és a lehető dohányboltok előtt. A kormány hétfőn, a parlamentnek benyújtott törvényjavaslata szerint a nemzeti dohányboltok szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának, és akár már májusban megkezdhetnék az árusítást. A benyújtást követően a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. február 22-ig meghosszabbította a dohánytermékek kiskereskedelmi koncessziós pályázatának beadási határidejét, és kiegészítette a kiírást a jogszabályi módosítások lehetősége miatt; a már benyújtott dokumentumokat kiegészíthetik a pályázók.