2024 június 16

Pénzmosás miatt keményen penget a HSBC az USA-nak

A HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation)gyenge biztonsági előírásainak köszönhetően egy mexikói (a sinaloai) és egy kolumbiai drogkartell bizonyíthatóan 881 millió dollárt tudott tisztára mosni az elmúlt évtized második felében. Az ügyészség szerint a kábítószer-maffiánál annyira bevett dolog volt a bank szolgáltatásainak igénybevétele, hogy külön olyan dobozokat alakítottak ki, amelyek beférnek a HSBC fiókjainak ablakán. A bank a biztonsági mulasztások mellett azt is elismerte, hogy lehetővé tette ügyfelei számára az amerikai szankciók megkerülését az Iránnal, Líbiával, Szudánnak, Mianmarral és Kubával folytatott ügyletek során.

A HSBC a mulasztások helyrehozásán és a kárpótlás összegén felül abba is beleegyezett, hogy a megállapodás betartását ellenőrizhessék nála az amerikai hatóságok. Eszközállományának összességét tekintve Európában a HSBC-t csak a Deutsche Bank előzi meg. A brit pénzintézetnek 84 országban több mint 60 millió ügyfele van. A HSBC távolról sem az egyetlen pénzintézmény, amely az általa lebonyolított ügyletek kétségbe vonható szabályossága miatt az Egyesült Államok hatóságai bírságra köteleztek. Az elmúlt két év során a Credit Suisse, a Lloyds bank, az ABN Amro és az ING Bank is fizetett kompenzációt, amelynek nagysága összességében dollármilliárdokra tehető.

A leleplezett pénzmosások valószínűleg csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert az ENSZ adatai szerint a drogkartellek évi 60 milliárd dollár profitra tesznek szert az Egyesült Államokban.