2023 január 29

Óvatosságra inti a közlekedőket a katasztrófavédelem

Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye kivételével az ország valamennyi területén viharossá fokozódhat a szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtt az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a többfelé viharos, akár az óránkénti 80 kilométeres erősséget is elérő lökésekkel kísért északi szél vasárnap délutántól fokozatosan mérséklődik. Emellett havazásra is számítani lehet. Mint írták: a hegyekben általában 5-10, de az Északi-középhegységben 10-15 centiméter friss hó is hullhat. Síkvidéken a friss hó vastagsága 4 centiméter alatt valószínű – olvasható az előrejelzésben.

A keleti megyékben az esőt havazás váltotta fel. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye nagy részén kell erre számítani, emellett az Alföld déli részén Kiskőrös, valamint délen Pécs és Szentlőrinc környékén is havazik. Szállingózik a hó, illetve havas eső hullik az Alföld nagy részén – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivő az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a havazás nyomán a fő-és a mellékutak egyelőre csak latyakosak, nedvesek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője azt kéri, hogy a havazás miatt mindenki csak a téli időjárásnak megfelelően műszakilag felkészített gépjárművekkel induljon útnak, és tájékozódjon az aktuális időjárási és útviszonyokról. Hajdu Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy a havazás ismételten síkossá teheti az utakat, ezért fokozott óvatosságra intette a közlekedőket.