2023 december 11

Óvatosan indult Európa

A kereskedés első perceiben Londonban a FTSE-100 index 0,02 százalék növekedést, ugyanakkor a frankfurti DAX-index 0,11 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,05 százalék csökkenést jelzett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 11,77 pontos csökkenéssel, 33 498,22 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,04 százalékkal gyengült.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Elemzők rámutattak arra, hogy szerdán Európában és a tengerentúlon sem lesz trendet alakító fontosabb makrogazdasági adat, miközben egyre kevesebb a negyedéves gyorsjelentését közlő cég.

Az eurót 1,0894 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor a hajnali 1,0891 dollár után.

Az európai tőzsdenyitáskor az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 49,03 dolláron állt, ami 30 centes emelkedés a keddi záróértékhez képest.

Az inflációra figyelnek Budapesten

Emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az elemzők. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője a vezető részvényekről elmondta: a Richternél pozitívan reagált a piac kedden a cég gyorsjelentésére, ezért vélhetően az emelkedés szerdán is folytatódik, emellett az OTP-nél és a Mol-nál is további erősödés várható.

A Magyar Telekom piaczárás után teszi közzé negyedéves gyorsjelentését, az elemző úgy véli, hogy a jelentésre vonatkozó várakozások mozgathatják szerdán a papír árfolyamát.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kifejtette: az OTP keddi több mint 3 százalékos emelkedése miatt nyitás után minimális negatív korrekcióra számít a BÉT-en, a nap egészét tekintve azonban optimista, enyhe emelkedést vár. A vezető részvények közül a Richtert említette: véleménye  szerint a papír árfolyama napokon belül ismét 7000 forint fölé emelkedhet. Kiemelte: délelőtt teszi közé a Központi Statisztikai Hivatal az áprilisi inflációs adatot, a várakozások szerint 2,7 százalékról, 2,3 százalékra csökkent az infláció.

Felfelé ment Ázsia

Emelkedéssel fejezték be a napot a szerda reggelre már bezárt ázsiai börzék, ugyanakkor vegyesen mozogtak a még nyitva tartó térségbeli tőzsdék.

A már bezárt tőzsdék közül a tokiói 0,34 százalékkal, a tajvani 0,53 százalékkal, az ausztrál pedig 0,55 százalékkal erősödött. A még nyitva tartó hongkongi tőzsde fő mutatója 0,94 százalékos pluszt, a sanghaji tőzsdemutató ugyanakkor 0,16 százalékos, a szöuli pedig 0,79 százalékos mínuszt jelzett.

Kína jelentette az inflációt

Kínában már a második egymást követő hónapban lassult a termelői árak növekedése áprilisban, miközben a fogyasztói árnövekedés nagyobb volt a vártnál, felülmúlta a márciusit.

A kínai statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy áprilisban a termelői árnövekedés 6,4 százalék volt éves szinten. Ez alacsonyabb az elemzők által várt 6,9 százaléknál és elmaradt a márciusi 7,6 százaléktól. A termelői árcsökkenést elsősorban a vasérc és a szén árának visszaesésével indokolták a szakértők.

Ugyancsak szerdán közölt adat szerint áprilisban 1,2 százalék volt a fogyasztói áremelkedés éves összevetésben Kínában. Ez felülmúlta a márciusi 0,9 százalékot, és nagyobb volt a szakértői várakozások átlagában szerepelt 1,1 százaléknál. A fogyasztói árindex alakulását legnagyobb mértékben befolyásoló élelmiszerárak 3,5 százalékkal csökkentek.

A kínai kormány a tavalyival megegyező, 3 százalékos inflációt vár az idei évre.

Így zártak a piacok kedden

A londoni börze FTSE100 indexe 0,57 százalékkal, a frankfurti DAX30 0,43 százalékkal, a párizsi CAC40 mutató pedig 0,28 százalékkal erősödött.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 665,32 pontos, 2,03 százalékos emelkedéssel, 33 509,99 ponton zárt kedden.

Vegyesen zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.