2024 április 18

Országos népmese-konferencia Kaposvárott

A határon átívelő kulturális és társadalmi mozgalmat a Magyar Olvasástársaság hívta életre 2005-ben. Azóta a határon innen és túlról több száz intézmény és szervezet csatlakozott saját szervezésű programokkal. A kaposvári konferencia nyitónapján kerekasztal-beszélgetéssel és mesemondásokkal tarkítva előadásokat hallhatnak a résztvevők a cigány varázsmesékről, a népmesék közösségekben és oktatásban betöltött szerepétől, este pedig filmmel, koncerttel és mesemondással zárják a napot.

A szakmai program szombaton a népmesemondók országos találkozójával folytatódik, melyet hagyományteremtő szándékkal az idén első alkalommal rendeznek meg, és célja „a mesélő emberek fórumának” létrehozása. Ugyanezen a napon mesemondás, családi programok, „mesemaraton” és koncertek biztosítanak egész napos kikapcsolódást a résztvevőknek. A mesemondók közül előadóként, illetve szereplőként is ott lesz Berecz András, Kóka Rozália, Kovács Marianna, Csernik Szende, Gulyás László, a kísérő programokon egyebek mellett fellép a Fonó zenekar és az Alma együttes.

A konferencia időpontja kapcsolódik a Népmese Napjához – szeptember 30. -, amely a magyar mese- és gyermekirodalom megteremtőjeként számon tartott „nagy mesemondó”, Benedek Elek (1859-1929) születésnapja. „Ő a népmeséből született gyermekmese igazi megteremtője és az első színpadi mesemondónk is. Ennek elismeréseképpen a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére az ő tiszteletére ünnepeljük születése napján a meséinket, mesemondóinkat és mesegyűjtőinket” – írták a szervezők a rendezvény beharangozójában. A program fővédnöke Fésűs Éva kaposvári meseíró, a város díszpolgára, a támogatók között megtalálható a Nemzeti Kulturális Alap, az Apáczai Kiadó, valamint Kaposvár önkormányzata és több intézménye, a társszervező pedig a Kaposvári Egyetem.