2024 április 24

Oroszország bízik az euróban

„Tökéletesen tisztában vagyunk valamennyi kockázattal, de abból indulunk ki, hogy az európai gazdaság fundamentális alapjai – és ez a végül is a legfontosabb – lehetővé teszik a közös valuta megőrzését” – közölte az orosz államfő. A Pervij Kanal, az orosz állami televízió szerda reggeli híradójának beszámolója szerint Vlagyimir Putyin hozzátette: „mindenesetre látjuk, hogy az Európai Bizottság és az euróövezet kulcsfontosságú szereplői arra vannak ráhangolva, hogy kardinálisan javítsanak a helyzeten. Bízunk ebben a politikában”.

Az orosz elnök a luxemburgi kormányfővel közös tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Oroszország valutatartalékának csaknem fele euróban van.

Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő csoport, az Eurogroup elnöke kijelentette: nagyon tévednek azok, aki azt hiszik, hogy a közös európai valuta és az euróövezet hamarosan összeomlik. „Sokkal erősebbek vagyunk, mint tűnik és jobban fel vagyunk készülve a nehézségekre, mint néhány évvel ezelőtt” – hangoztatta Juncker Moszkvában.