2024 május 26

Ők zabálják a legtöbb energiát a világon

Világszerte széles körben feltételezik, hogy a fejlett országok fogyasztják a legtöbb energiát. Ez igaz, ha például az Egyesült Államokra gondolunk: miközben a világ népességének 5 százalékát teszik ki, addig a húsfogyasztás 15 százaléka, az energiafogyasztás 20 százaléka és a Föld szemetének 40 százaléka a számlájukra írható.

Energiatakarékosságból sem a nyugati, sem a közel-keleti államok nem érdemelnek díjakat – mutatott rá cikkében az oilprice.com. Összefoglalójukban megnézték, melyik ország mennyi energiát használ és miért. Mértékegységnek az egy főre jutó kilogramm olajegyenértéket (koe) alkalmazták. Az olajegyenérték megmutatja a fosszilis tüzelőanyagok eltüzeléséből és a megújuló energiaforrásokból felszabaduló energiájának megfelelő energia mennyiségét. Az adatok a Világbank legfrissebb jelentéséből származnak.

innováció_fejlődés_tudomány_123rf

A legtöbb energiát használó országok:

10. Finnország – 6183 kg: Területének egyharmada az északi sarkkörön túl van, kis lakossághoz fejlett ipari gazdaság társul, így nem lehet csodálni, hogy nagy az energiaéhsége. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint Finnország diverzifikálni akarja energiaellátását, nagyobb teret engednek a megújuló energiának – például biomassza erőművekkel – illetve két új atomerőművet is építenek.

9. USA – 6793 kg: A világ leggazdagabb nemzetének természetesen itt a helye. Az azonban rejtély, hogy gazdasági növekedése ellenére is az egy főre jutó energiafogyasztás az 1970-es évek szintjén van. Az IEA szerint azért, mert a nagy energiát igénylő termelést kiszervezték a vállalatok külföldi cégeikhez.

8. Kanada – 7333 kg: A kedves békeszerető kanadaiak szeretik a meleget, a pezsgőfürdőt és az energiafaló játékokat. Sokan gondolják azt, hogy az ország energiaszükségleteit nagyrészt az olajhomokból fedezi. Ennél azonban összetettebb a kép. Az EcoSpark által közzétett adatok szerint az villamosenergia-termelés 56,7 százaléka vízből, 18 százaléka szénből származik. A nukleáris forrás a harmadik 14,6 százalékkal, az olaj és a gáz pedig csak 6,3 illetve 1,5 százalékkal részesedik a teljes termelésből.

olajkut_usa_nebraska_123rf

7. Egyesült Arab Emírségek – 7407 kg: Semmi nem zabál annyi energiát a világon, mint a Dubai Ski Aréna. A beltéri üdülőhelyen egy 85 méter magas hegy található, a hó előállításához 3500 hordó olajból nyerhető energia kell naponta. A World Resource Institute becslése szerint egymillió dollárnyi GDP-hez 481 tonna olajegyenértéket használ fel az ország, ugyanez a szám Norvégia esetében 172 tonna.

6. Luxemburg – 7684 kg: A tenger nélküli európai állam teljesen az energiaimporttól függ, főleg a gáztól és az olajtól. Energiafelhasználása 1990 óta 32 százalékkal nőtt, ennek 60 százalékáért a közlekedés a felelős.

5. Brunei – 9427 kg: Az apró szultánság Borneó szigetén hiába az egyik legnagyobb földgáz- és kőolajexportőr Ázsiában, nagyon sok energiát ő maga használ fel. A régióban itt a legmagasabb az egy főre jutó autók száma. Brunei pont ezért támogatja a hibrid járműveket, amit a piaci árnál jóval olcsóbban vehetnek meg az emberek.

4. Kuvait – 10 408 kg: Az ország olajtartaléka a hatodik legnagyobb a világon és becslések szerint 63 milliárd köbméter földgázkészlettel rendelkeznek, a villamos áram iránti igényük viszont gyakran meghaladja a kínálatot. Az EIA jelentése szerint gyakoriak az ellátásbeli zavarok és az áramkimaradások is, emiatt Kuvait földgázimportra kényszerül.

dubai egyesült arab emírségek teve 123rf

3. Trinidad és Tobago – 15 691 kg: Trinidad és Tobago az egyik leggazdagabb ország a Karib-térségben. Gazdagságának alapja az olaj és a földgáz, a nyugati kontinens legnagyobb földgázfeldolgozó üzeme is itt található. A villamos energia termelése teljesen földgáz alapú. Az ország az USA legnagyobb LNG-exportőre.

2. Katar – 17 418 kg: Katar az olaj rabja. A National Geographic szerint a lakosság ingyen kapja az elektromosságot és a vizet. A sótalanítás során tengervízből állítanak elő ivóvizet, ez a lepárlási folyamat pedig nagyon energiaigényes. Az egy főre jutó károsanyag-kibocsátás itt a legmagasabb a világon, háromszorosa az USA kibocsátásának.

1. Izland – 18 744 kg: Igen, Izland az az ország, amely energiafelhasználásban megelőzi még a leggazdagabb és legnagyobb olajtermelő államokat is. Mi lehet ennek az oka? Alapvetően a bőség. Izland a villamos áramot leginkább geotermikus és vízi erőművekből állítja elő. Így elmondhatjuk, hogy lakói a legkevésbé energiatudatosak a világon.