2024 július 14

Nyolcvanmilliárd pár evőpálcika fogy évente

Ekkora mennyiségű – 20 centiméter hosszú, 1 cm magas és 0,5 cm széles – pálcikával 360-szor lehetne befedni a világ legnagyobb közterét, a pekingi Tienanmen teret – közölte Po Kuang-hszin, a Csilin tartományi állami cég első embere.

A kínai emberek evőeszközigénye nagy teher az ország erdeire – jegyezte meg, és hogy érzékeltesse a hozzávalók mértékét, elmondta, hogy a mennyiséghez 20 millió 20 éves fát kell kivágni évente.

A legutóbbi, 2009-es felmérés alapján Kínában az erdő lefedettség 20,36 százalékos volt, amivel a kelet-ázsiai ország a 139. helyet foglalta el a világon. Az egy főre jutó erdőtakaró 0,145 hektár, ami kevesebb mint egynegyede a világátlagnak.

Po úgy véli, hogy az erdővédelem tehetetlen, mert akkora az igény a pálcikákra. A helyzeten szerinte csak az segíthet, ha az embereknek változtatnak a szokásaikon, és magukkal viszik saját használatú pálcikáikat.

Az ötlet nem új, de eddig nem vált be. A képviselő most egészen odáig ment, hogy felvetette: idővel fokozatosan le kellene szoktatni a kínaiakat a pálcikák használatáról. A kritikáktól tartva azt azért nem mondta ki, hogy kést, villát és kanalat tetetne a kínai fogásokkal terített asztalokra is.