2023 március 31

Női elnöke lehet az orosz központi banknak

Vlagyimir Putyin március végéig alakítja ki végső álláspontját, és jelöli az orosz nemzeti bank új vezetőjét. Szergej Ignatyev megbízatása júniusban ér véget – írta a befolyásos üzleti-politikai újság.

A Financial Times és a Wall Street Journal közös oroszországi kiadványának egy név nélkül nyilatkozó pénzügyminisztériumi forrása szerint a posztra a legesélyesebb az elnök tanácsadójaként ténykedő Elvira Nabiullina, bár az államfő egykori pénzügyminiszterének, Alekszej Kudrinnak is felkínálta a posztot, de ő ezt elutasította. A minisztériumi forrás úgy tudja, hogy a legutóbbi kormányülésen alapvetően Nabiullina jelölését vitatták meg.

A Kremlben az orosz központi bank elnöki posztjára lehetséges jelöltek között az elmúlt hetekben szóba került Alekszej Uljukajev, a bank első elnökhelyettese, Mihail Zadornov, a VTB bank vezetője és Andrej Kosztyin, a Vnyesekonombank vezetője, Vlagyimir Dmitrijev a Vnyesekonombank igazgatótanácsi elnöke, valamint Oleg Vjugin, az orosz Szövetségi Pénzügypiaci Felügyelet volt elnöke. Szergej Glazjev, elnöki tanácsadó neve is felmerült. Utóbbi két szakember később kiesett a jelöltek közül. Az orosz központi bankban Uljukajev elnökhelyettest és Nabiullinát tartják a legesélyesebbnek, a többiek – a VTB bank és az állami Vnyesekonombank vezetői – ugyanis szerintük aligha fogadják el a jelölést.

Pavel Medvegyev volt orosz pénzügyi ombudsman szerint a központi bank új elnökének kiválasztása túlságosan elhúzódott, és ez azt mutatja, hogy nehézségek merültek fel a jelöltek egyeztetése során. Jevgenyij Mincsenko politológus szerint Elvira Nabiullina volt gazdaságfejlesztési miniszter a legbefolyásosabb az orosz államfő tanácsadói között, ő irányítja az elnökválasztási kampányban tett ígéretek megvalósítását. Nyikita Maszlennyikov, az úgynevezett Modern Fejlődési Intézet tanácsadója is úgy tartja, hogy Nabiullina felel meg a legjobban Vlagyimir Putyin elvárásainak.