2024 július 14

NGM: módosul a fogyasztóvédelmi törvény

Jövőre módosulhat a törvény

A módosítással a közszolgáltatások területén is erősítik a fogyasztói jogokat. A tárca tájékoztatása szerint a kormány újabb törvénymódosítást készített elő annak érdekében, hogy a fiatal- és időskorú, valamint a fogyatékossággal élő fogyasztók védelme tovább erősödjön. A fogyasztóvédelmi politika hangsúlyos eleme a kiszolgáltatott fogyasztói rétegek helyzetének javítása, ez a célkitűzés a fogyasztóvédelmi törvény 2012 tavaszán elfogadott módosításával részben már teljesült.

Az NGM kiemelte: a mostani javaslatnak köszönhetően a jövőben nem maradhat szankció nélkül, ha például a termékbemutatókon célzottan idős embereket vernek át, megtévesztő vagy agresszív eszközökkel bírják rá őket akár többszázezer forintos egészségmegőrző eszközök vagy ágynemű-garnitúrák megvásárlására.

A fogyasztói jogokat a közszolgáltatások területén is erősíteni kívánja a kormány, ezért a törvényjavaslat konkretizálná a jelenleg is előírt „ésszerű várakozási idő” tartalmát: a közszolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatainak biztosítani kellene az ügyintéző öt percen belüli bejelentkezését, véget vetve ezáltal az olykor órákig tartó várakozásnak.

Annyi lesz a fogyasztói csoportoknak

Az NGM ismertetése szerint a törvényjavaslat évtizedes adósságot törleszt azzal, hogy megtiltja újabb fogyasztói csoportok – vagy vásárlói klubok – létrehozását. A fogyasztói csoportok jellemzően azokat célozzák, akik egyébként nem jutnának hitelhez. A fogyasztók azonban ebben a konstrukcióban sem jutnak kölcsönhöz, illetve készpénzhez, csupán vásárlói joghoz, de ez az esetek nagy részében a szerződés megkötése előtt nem derül ki számukra.

A fogyasztóvédelmi törvény már 2012. január elsejétől kimondta, hogy fogyasztói csoport 2014. január 1-jéig nem hozható létre. A moratórium időszaka alatt a csoportokat működtető cégek gyakorlata nem változott, sőt a tilalom kijátszásával újabb és újabb fogyasztókat károsítanak meg.

A minisztérium közölte, hogy a törvényjavaslat ezért 2014-től általánosságban megtiltja az új fogyasztói csoport létrehozását és korlátozza a már működő csoportokhoz való csatlakozás lehetőségét.

A hazai fogyasztóvédelmi politikában 2010-ben bekövetkezett szemléletváltozásnak köszönhetően a kormány célja, hogy a törvényjavaslat benyújtásával is kinyilvánítsa elkötelezettségét a leginkább védelemre szoruló fogyasztók jogainak további erősítésében – írta az NGM.