2024 június 13

Népszerűek az állampapírok

Szeptember is jó hónap volt

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint szeptemberben 108,5 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya. Legintenzívebben, 94,5 milliárd forinttal a Kamatozó Kincstárjegyek állománya emelkedett. Ez a teljesítmény azonban részben technikai jellegű, mivel a hónap végi jegyzéshez kapcsolódó törlesztés már október elejére tolódott át. Azonban ezzel a megközelítőleg 10 milliárd forintos lejárattal együtt is kiugró a szeptemberi teljesítmény.

A többi lakossági állampapírt tekintve ebben a hónapban a Féléves Kincstárjegy állománya 3,2 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 4,6 milliárd, míg az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények teljes állománya 6,2 milliárd forinttal növekedett.

Így alakult az idei év

Az év első kilenc hónapjában megvalósult 580,8 milliárd forintnyi lakossági állampapír-állomány növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 471,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 9,1 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 67,2 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 32,7 milliárd forint jut.

2013. szeptember végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1567,4 milliárd forintra emelkedett. A teljes állományból a Kamatozó Kincstárjegyek 907,3 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 317,0 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény 323,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegy állománya 19,4 milliárd forintra növekedett.