Rendkívüli Hírek:

2023 október 04

Nem tetszik Merkelnek a németek hozzáállása

Mindenkinek vállalnia kell a feladatot

Angela Merkel a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban a menekültválságban folytatott tevékenységével szemben a pártjában, a konzervatív CDU-ban és a bajor testvérpártban, a CSU-ban egyre erősebb bírálatokról szólva elmondta, hogy a következő hetekben sok párttaggal beszél majd a kérdésekről és vitatott ügyekről egy tanácskozássorozaton, amelyet még a válság elmélyülése előtt terveztek.

Hangsúlyozta, hogy álláspontja szilárd és világos: nem mérgelődni kell, hanem „el kell fogadni a feladatot, lelkileg is” és igyekezni kell úgy alakítani a folyamatokat, hogy végül jóra forduljanak a dolgok mindenkinek.

Reinhard Marx münchen-freisingi érsek szavait idézve azt mondta, hogy „az Úristen most ezt a feladatot tette az asztalunkra”. Ezért pedig „nincs értelme civakodni, hanem hozzá kell fogni a munkához”.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A gazdasági bevándorlóknak menniük kell

A menekültválság kezelésében ugyanolyan sebesen kell dolgozni, mint a pénzügyi válság idején, a feladatot pedig három fő elv követésével lehet megoldani: hatékonyabban, gyorsabban kell elvégezni a menekültügyi eljárásokat, javítani kell az uniós külső határok védelmén és gondoskodni kell a menekültek EU-n belüli méltányos elosztásáról, valamint törekedni kell a menekülthullám okainak megszüntetésére – mondta a német kancellár.

A menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban Angela Merkel az interjúban többször kiemelte, hogy a védelemre szoruló embereket ugyan be kell fogadni, de távozniuk kell mindazoknak, akik „más, például gazdasági okokból” érkeznek Németországba.

Hozzátette, hogy a menedékjog törvényi alapjait nem kell megváltoztatni, de a menekültügyi rendszer átalakításra szorul és a kormány reményei szerint az erről szóló javaslatokból igen gyorsan, már november 1-jén hatályos jogszabályok lesznek.

Fel kell állniuk a hot spotoknak

A külső határok védelméről szólva aláhúzta, hogy fel kell állítani a hot spotokat, amelyekben regisztrálják a menedékkérőket és eldöntik, hogy jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására, Törökországgal pedig „migrációs párbeszédet” kell folytatni.

Ezzel összefüggésben a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című, vasárnapi hetilap azt írta, hogy az Európai Bizottság és a török kormány akciótervet dolgozott ki a menekültáradat feltartóztatására, az elképzelés szerint a török és a görög parti őrség az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) szervezésében közösen járőrözik majd az Égei-tenger keleti részén, és minden menekültet visszaszállítanak a török partokra.

A menekültek tagállamok közötti elosztásáról szólva arra a kérdésre, hogy a Magyarország mellett az észak-afrikai spanyol enklávékban, Bulgáriában és Görögországban is felállított határkerítésekre tekintettel hozzá kell-e szokni mindahhoz, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök hangoztat a menekültválságról, Angela Merkel azt mondta: „én ezt nem szeretném”, és ha sikerül biztosítani a méltányos tehermegosztást az EU-ban, akkor nem is úgy alakul majd a helyzet.

A válságövezetekre kell fókuszálni

A válságot kiváltó okok megszüntetésével kapcsolatban egyebek között hangsúlyozta, hogy több pénzt kell fordítani a menekültek helyzetének javítására a válságövezetekben, és a diplomáciai törekvések mellett katonai erővel is „segíteni kell”, ahol szükséges. A szíriai polgárháború megállításáról szólva kiemelte, hogy ugyan szükség van „katonai erőfeszítésekre”, de fegyverrel nem lehet rendezni a konfliktust. A rendezés csak egy politikai folyamat eredménye lehet, és ehhez az ellenzék és mások mellett tárgyalni kell „Damaszkusz jelenlegi urainak képviselőivel” is.

Azzal kapcsolatban, hogy Horst Seehofer bajor miniszterelnök hibának nevezete a Magyarországról elindult menedékkérők beengedését, Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Bajorország kiemelkedő munkát végez. „A másik oldalon azt is el kell mondanom: nem hiszem, hogy kerítések segítenek”.

„Ezt láttuk Magyarországon, ahol sok ráfordítással felépítettek egy kerítést, és a menekültek mégis jönnek és más utakat keresnek” – mondta Angela Merkel. „Kerítésekkel nem fogjuk megoldani a problémát” – tette hozzá a német kancellár.

Az interjúban kétszer is leszögezte, hogy a Magyarországról elindult menedékkérők ügyében ma sem döntene másként, mint egy hónnappal ezelőtt, szeptember 5-re virradó éjjel.

Mások moratóriumot sürgetnek

A Deutschlandfunk interjúja Angela Merkellel szombaton készült, és azóta újabb bírálatok és követelések hangzottak el a CDU/CSU pártszövetség és a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) részéről. CDU-s és CSU- politikusok a FAS-nak azt mondták, hogy le kell zárni a német-osztrák határt és menedékkérő-befogadási moratóriumot kell elrendelni.

Andreas Scheuer, a CSU főtitkára szerint sürgősen be kell vezetni a befogadási moratóriumot, hiszen „már a következő napokban előállhat az a helyzet, hogy Bajorország eléri kapacitásai végső határát, mert a többi tartomány nem képes menekülteket befogadni”.

A CDU-s Clemens Binninger, a törvényhozás alsóháza (Bundestag) belügyi bizottságának tagja elkerülhetetlennek nevezte, hogy „hatékony ellenőrzést” vezessenek be a német határokon és megtagadják a belépést menedékkérőktől. Thomas Oppermann SPD-s frakcióvezető azt mondta: „félreérthetetlen jelzést kell adni arról, hogy Németország egyedül nem tudja az összes menekültet befogadni”.

Horst Seehofer egy szombati nyilatkozatában kiemelte gyökeres fordulatot sürgetett. „A kancellárnak világosan meg kell mondania, hogy a befogadó kapacitásaink kimerültek” – mondta a CSU elnöke. Ha a következő hetekben nem sikerül az „irányváltás”, akkor télen az „összeomlás” következik” – tette hozzá.