2023 február 01

Nem mind arany, ami vérzik

Ebből kifolyólag, amolyan általános lázmérőnek is fel lehet őket fogni, hiszen, ha nagyon elrugaszkodott az árazás, akkor mi fog történni, ha tőzsdére bocsátják őket?

Persze az ilyen cégek értékeltségét helyén kell kezelni, és viszonylag nehéz új, friss információhoz hozzájutni, de időnként történnek olyan események a világban, amikor tüzetesebben át lehet és kell őket vizsgálni. Ilyen a mostani időszak is, bár, ahogy böngészem a világ pénzügyi oldalait, nem sok szó esik arról, hogy az egyik ilyen, az elmúlt években a legszuperebb biotechnológiai cégnek kikiáltott vállalkozás elég komoly bajban van, sőt lehet, a végét járja – írja cikkében Debreczeni Csaba.

2015 novemberében már beszúrtam ide egy ábrát, ahol a fontosabb startupok (azaz, ahogy a médiában nevezik őket, az unikornisok) akkori értékeltsége látszott. Ez fél év alatt nem sokat változott, az Uber értékesebb lett, és megjelent egy-két új szereplő is. Az egyik újdonság a Meituan-Dianping, amely egy kínai online startup, melyben tulajdonos az Alibaba is.

A cég azt teszi lehetővé, amit a Groupon is csinált, azaz ha többen jelentkeznek egy-egy eseményre, például koncertre vagy mozira, akkor a jegyeket diszkont áron lehet megszerezni. Persze az más kérdés, hogy egy ilyen jellegű kínai cégbe én személy szerint nem igazán fektetnék pénzt, hiszen láthatjuk, hogy a Grouponnal is mi történt, pedig mekkora találmánynak kiáltották ki (Hasonló szektorban tevékenykedik a Yelp nevezetű tőzsdei cég is).

Mégis, a fent említett távol-keleti vállalkozás ez év januárjában 3,3 milliárd dollárt tudott összelapátolni, befektetőktől. Mindezt egy olyan modellre (és így a cég teljes értékeltsége 18 milliárd dollár feletti), ami már egyszer, ha nem is bukott meg, de mégsem azt hozta, amit a részvényesek vártak volna, hiszen akkor valószínűleg nem esik az árfolyama a Grouponnak 25 dollárról 3 dollárig, vagy a Yelp nem 25 dollárt ér, 80-100 dollár helyett.

Persze vannak a listán ígéretes vállalatok is, például az Elon Musk, azaz a Tesla vezér nevével fémjelzett SpaceX, amely a jövőbeni űrkutatást és utazást szeretné elérhetővé tenni. Arról azt gondolom, hogy egy olyan terület, amiben bőven van potenciál és innováció, így talán jogos lehet a 12 milliárd dolláros kalkulált piaci érték.

Amiről azonban mostanában többet lehet olvasni, sajnos negatív értelemben, az a még mindig 9 milliárd dolláron nyilvántartott Theranos. A céget Elizabeth Holmes alapította, aki egyébként beállt a sorba, és mindig ugyanabban a ruhában jelenik meg, mint például Mark Zuckerberg, vagy régebben Steve Jobs. Persze ettől a cég még nem lesz tuti üzlet, és mint itt is kiderült, inkább csalás, mintsem innováció van mögötte.

A vállalat fő profilja szerint olyan vérteszteket képes elvégezni, amihez elég egy ujjbegynyi vércsepp és abból bármi kimutatható, vagyis olcsó, gyors és hatékony. Mindez egy egyetemet otthagyott, 19 éves nő agyából pattant ki, és el is indult a tőkegyűjtés és elkezdődtek a labormunkálatok. Az utóbbi hónapokban azonban kiderült, közel sincs minden rendben a cégnél. Már korábban is akadtak hiányosságok a teszteken, aminek az lett volna a következménye, hogy a céget kizárják a Medicare programból, amely az időseknek nyújt betegbiztosítást, de ezt még orvosolta a vállalat. Később azonban kiderült, hogy nem is a saját Edison nevű eszközét használja a cég, hanem más gyártók készülékét, ami rontotta a tesztek minőségét. Ennek értelmében az amerikai FDA (élelmiszer és gyógyszerbiztonsági hivatal) betiltotta a teszteket, egy, a herpeszvírus kimutatását célzó eljáráson kívül.

A napokban pedig kiderült, hogy a vállalat az Edison eszközön készült minden eredményt visszavon 2014 és 2015-ből, amire a Wall Street Journal szerint azért volt szükség, hogy ne szembesüljenek komolyabb szankciókkal. A vállalat bevallotta, hogy a saját eszközét már 2015 nyara óta nem használja, az azóta lezongorázott 890 000 tesztet már más eszközökkel végezték el, ahol viszont sokszor nem találták a helyes beállításokat.

Ennél azonban súlyosabb dolgok is kiderültek, mint például olyan esetek, amikor a Theranos vérvizsgálata miatt az orvos sürgős kivizsgálásra küldte a betegeit, majd később kiderült, hogy a vérvizsgálatból származott adatok hibásak voltak. Mindeközben a vállalatot sorban hagyják el a korábbi munkavállalók, legutóbb éppen a vezérigazgató asszisztense. Arról pedig már ne is legyen kétségünk, hogy ha mindez egy nyilvános, tőzsdén jegyzett céggel történt volna, akkor az árfolyama már súrolná a nullát.