2024 július 19

Nem egyesül a Rio Tinto és a Glencore

A Glencore, a világ egyik vezető bányaipari, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalata júliusban tett ajánlatot a Rio Tintónak, amelynek vezetése a pénzügyi és jogi tanácsadókkal folytatott konzultációk után egyhangú döntéssel mondott nemet, arra hivatkozva, hogy nem szolgálná részvényeseinek érdekét az összeolvadás. A Rio Tinto augusztus elején tájékoztatta döntéséről a svájci cégcsoportot, azóta nem is tárgyaltak erről a témáról.

bányászat bányajárat alagút 123rfAz ajánlat elfogadásával a világ elsőszámú bányaipari vállalata jött volna létre mintegy 160 milliárd dollár (126,7 milliárd euró) értékben. A Rio Tinto, amelynek piaci kapitalizációja 75 milliárd euró körül mozog, a világ második legnagyobb bányaipari vállalata. A Glencore 2013 májusában egyesült a Xstrata angol-svájci bányaipari csoporttal, így világviszonylatban első ízben jött létre egy teljesen integrált nyersanyagipari csoport, amelynek tevékenysége a bányászatra, a kereskedelemre, a raktározásra és a szállításra egyaránt kiterjed. A Glencore jelenleg a világ negyedik legnagyobb bányaipari csoportja.

A Glencore tavaly veszteséges volt, de az idei első negyedévben már 1,72 milliárd dollár nettó hasznot termelt. A Rio Tinto ugyanebben az időszakban 4,4 milliárd dollár adózás utáni eredményt ért el.

A Rio Tinto árfolyama kedden jelentősen emelkedett: a londoni értéktőzsdén 4,99 százalékos pluszban, 3145,5 fonton állt fél 12-kor. A cég letéti jegyei a New Yok-i értéktőzsdén 4,30, az amerikai másodlagos piacon (OTC) 4,05 százalékos emelkedésben állnak. Ugyanekkor a Glencore árfolyama a londoni tőzsdén 1,27 százalékkal 335,05 fontra csúszott vissza.