2024 június 20

Nehéz napok jöhetnek a devizapiacon

Meginoghat a bizalom

A kockázati hajlandóság visszaesésével óvatosan kell bánni, mert még nem lehet tudni, hogy meddig megy ez a folyamat, és hogy milyen mértékben fogja befolyásolni a devizapiaci viszonyokat.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Trump gazdaságpolitikájának megingása következtében meginoghat a piaci szereplők bizalma az új növekedési és inflációs forgatókönyvben, és ez nem jelent jót sem az árupiacnak, sem a kockázatosabb eszközöknek.

Megmozgathatja a dollárt

Az amerikai dollár messze a leglikvidebb deviza, és ha a hitelezési tevékenység jelentősen csökken, akkor az amerikai dollár rendszerint jobban teljesít a kevésbé likvid fő devizákkal és a feltörekvő piaci devizákkal szemben. Ez utóbbinak láthattuk némi jelét, még ha a fundamentális hírek alapvetően negatívak voltak a dollár szempontjából. A jennel, az euróval és a fonttal szemben viszont gyengült a dollár a hét elején – de ha tovább csökken a kockázati hajlandóság, akkor könnyen lehet, hogy csak a jen fogja tartani magát a dollárral szemben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Korrigál a piac

A kockázati hajlandóság keddi esése ugyanakkor nagyobbnak tűnik az indokoltnál, aminek az is lehet az oka, hogy mindez egy kifejezetten nyugalmas időszakban következett be, váratlanul. A piac nyugalmának érzékeltetésére az S&P 500 felfelé tartó trendjét szokták a legtöbbször idézni, mivel az index 100 napja nem mutatott egy százaléknál nagyobb napon belüli visszaesést – hát ennek is vége lett a tegnapi napon.

Ha mindenek folytatása lesz, és Trump meghirdetett gazdaságpolitikája további csorbulásokat szenved, akkor az amerikai részvényindexekben is bekövetkezhet korrekció, és ennek az iránynak megfelelően a kockázatosabb devizák is megszenvedhetik a következő időszakot.