2024 április 22

Ne dőljünk be feltétlenül a dörzsölt gurunak

Az egyébkén ritkán megszólaló, s a hírekben jobbára feltűnően fiatal felesége kapcsán szereplő Soros György, ezúttal a Financial Times újságírójának mondott kemény szavakat. Szerinte az euró övezeti válság immár az Unió egészét veszélyezteti, és ha az euró szétesik, akkor Európa rosszabb helyzetbe kerülne, mint a valutaunió előtt volt. Soros ezúttal nem csak a tétovázó német politikát bírálta, de az EKB kötvénypiaci beavatkozásáról is azt mondta, hogy talán az eurót megmenti, de a megosztottságot csak elmélyíti, vagyis nem csökken majd a gazdasági különbség, hanem egyre nagyobb lesz a szakadék az adósok és a hitelezők között. Gyanítjuk, hogy Soros megszólalása szoros kapcsolatban van az euró múlt heti jó teljesítményével – vélekedett Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, hozzátéve: Soros György véleményét az utóbbi években fenntartásokkal kell kezelni, hiszen többször az euró összeomlására tette meg a téteket. Ezzel hozható összefüggésbe az euró dollárral szembeni felértékelődését követő gyors reakciója is.

Másként vélekedik erről Pálffy Gergely, a Buda-Cash Brókerház devizapiaci elemzője. Szerinte nem valószínű, hogy Soros nagyobb short állománnyal támadná az eurót, inkább arról lehet szó, hogy világszerte ismert közgazdászként van egy elképzelése a válságkezelésről, s azért szólal meg újra és újra, hogy a piacoktól kapjon visszaigazolást a véleményére.

Az biztos, hogy Soros György mostani nyilatkozatának több olvasata is lehet. Egyfelől, önmagában, mint extrém vélemény is érdekes lehet a gazdasági sajtónak. Ez ugye a médiahatás, amikor az egyediség miatt kerül a címlapokra valamilyen nézet, pusztán azért, mert szembe megy a trenddel. Másfelől, arról sem szabad elfeledkezni, hogy a nevezetes, azóta már a pénzügyi tankönyvekbe is belekerült, 1992-es angol font elleni tőzsdei akciója óta Sorosnak, úgymond nagy a respektje. Mindenki odafigyel arra, amit mond. A harmadik, nagyon valószínű lehetőség, a már említett pozícióból való nyilatkozat. Ezt a feltevést erősítheti, hogy legutóbb a nyárközepén nyilatkozott Soros, amikor a Templeton alapkezelő kötvénystratégiájának, Michael Hasenstabnak az euró optimista véleményét ellensúlyozta a mostanihoz hasonlóan szkeptikus megszólalásával. Vegyük észre, hogy a Templeton elképesztő készletekkel rendelkezik az európai periféria állampapírjaiból, csak a magyar kötvényből 2 ezermilliárd forintnyit spájzoltak. Magyarán ők tényleg abban érdekeltek, hogy egyben maradjon a zóna. A mindig ellentétesen nyilatkozó Soros pedig ebben a játszmában talán a másik oldalon állhat.

Tavaly ugyan elterjedt a hír Soros György visszavonulásáról, s hogy a befektetési alapja lehúzza a rolót. De valójában csak arról volt szó, hogy már nem kezelik mások pénzét. Ám a Soros Fund így is 25 milliárd dollár körüli összeget forgat a tőzsdéken. Ez ugye nagyjából a magyar GDP egyötödének felel meg, de azt is mondhatjuk, hogy kb. 25 százalékkal meghaladja a BÉT kapitalizációját.

Szóval, ha Soros az euró ellen spekulál, még mindig komoly tétet tud mozgatni. És az is bizonyos, hogy ha shortolja az eurót, akkor a múlt hét sokba volt neki, sőt, a mostani hét sem ígérkezik olcsó mulatságnak. Tekintettel a Fed nyílt piaci bizottságának küszöbön álló ülésére. Ami ugyan nem ígér világmegváltást, de arra azért számítani lehet, hogy a jegybanki beavatkozásokra épülő spekulációk még legalább egy hétig fűtik a piacokat, s támasztják az eurót.