2023 január 31

Ne csak várd a nyugdíjas éveket, tegyél is értük

Ne gondolod azonban azt, hogy ma még dolgozol, holnap meg már nyugdíjas vagy. Inkább fogadd meg tippjeinket, feküdj rá a megtakarításra, csökkentsd a kiadásaidat, és nézz valami extra bevétel után.

Tervezd meg előre a visszavonulásod

Bár ezek a tippek segítenek a korai nyugdíjazásodban, kell hozzá egy stratégia is. Találd ki, mibe fog kerülni, hogy korábban elmész nyugdíjba, és mennyi pénz kell majd egy kényelmes élethez. Egy szilárd terv segít abban, hogy minden tetted a cél érdekében történjen, és előbb élvezhesd a nyugdíjas évek örömeit.

Vegyél egy pénzügyi gyorstalpalót

Ha nem tudod hol kezd, és van még mit tanulni, jelentkezz olyan képzésre, ahol befektetéssel és megtakarítással kapcsolatban tanulhatsz. Ma már rengeteg segítség van a tanácsadóktól kezdve egészen a szakirodalomig, sőt még online is próbálkozhatsz. Így biztos, hogy jobb döntéseket hozol.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Ne halogasd a dolgokat

Nem számít hány éves vagy, ne halogasd a spórolást a nyugdíjas évekre. Könnyű belefeledkezni a mába, és nem gondolni a holnapra. Minél többet vársz, annál később tudsz visszavonulni.

Fizesd ki minden adósságod

Igen, az összeset. Kezdd a legnagyobbal. Ha például van lakáshiteled, ugorj neki. Lehet, hogy nincs a párnádba varrva több millió forint, hogy kicsengesd, de kezdhetnéd például egy hitelkiváltással. Figyelj arra is, hogy minél kedvezőbb legyen az új hiteled.

Fektess be korán és agresszíven

„Ha a húszas éveidben jársz és elkezdesz most befektetni, akkor szerencsés vagy. Az első megtakarított forint a legértékesebb, hiszen ennek van a legtöbb növekedési potenciálja” – mondta Joseph Jennings Jr.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Példaként nézzük, meg mi történik, ha 25, és ha 60 évesen kezdesz el spórolni. Ha azt feltételezzük, hogy a nyugdíjkorhatár 65 év, akkor amit 25 évesen rakunk félre 40 évig fialhat. Viszont ha csak 60 évesen kezdünk el előre gondolkodni, akkor a pénzünknek már csak 5 éve van kamatozni.

Keress passzív bevételi forrást

A nyugdíjazás nem feltétlen kell, hogy a bevételeidre is vonatkozzon. Főleg, ha találsz valami olyan bevételi forrást, amirért nem is kell olyan sokat dolgoznod. Vegyél egy lakást, amit kiadhatsz, vagy csinálj egy vállalkozást, és legyen egy alkalmazottad, aki megcsinálja a munka oroszlánrészét.

Főzz, ne egyél mindig étterembe

Nem csak azért nem jó mindig máshol enni, mert egy idő után drága, hanem mert sokkal több zsírt kalóriát viszel így be a szervezetedbe, ami nem tesz jót az egészségednek. Ehelyett inkább egyél otthon. Lehet okosan is csinálni, ezáltal kicsit csökkented a kiadásaidat, és még ha érzéked is van hozzá, csak a kreativitásod és a neten lévő receptek szabhatnak neked gátat.

Vegyél vissza a kiadásokból

Ha korán vissza akarsz vonulni, vissza kell fognod a kiadásaidat. Természetesen ez nem arról szól, hogy gyertafény legyen minden este, hanem például ha nem nézel 100 csatornát, akkor ne fizess érte. Vagy válts csomagot a telefonszolgáltatódnál, ha van kedvezőbb ajánlatuk. Esetleg fizess kevesebbet az internetért.

Ne kényeztesd túlságosan el a gyereket

Ez biztos nehéz feladat lesz néhány szülőnek, főleg azoknak, akik olyan szülők között élnek, akik mindent megvesznek a gyereknek. Ha azonban abbahagyod a felesleges dolgok vásárlását, több pénzed lesz, amit félretehetsz a nyugdíjas évekre. Sőt,ezzel megtaníthatod a gyerekednek, mennyire felesleges mindent megvenni, ami megtetszik.

Ne fizesd ki a gyereked tandíját

Ha korán nyugdíjba akarsz menni, ne vállald be a gyerek tandíját. Választanod kell, mert a kettő együtt nem megy. Nem kis összegről van szó, és már van rengeteg lehetőség, hogy összeszedje rá a gyerek a pénzt, kezdve a diákhiteltől egészen a nyári munkáig. Sőt, ha jól tanul, ösztöndíjat is kaphat. Persze nem azt mondjuk, hogy egyáltalán ne támogasd, de nem kell feltétlen százezreket költeni rá félévenként.