Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Nagyot ment Ázsia

Hongkonkgban profitot realizáltak

Tokióban az egész kontinensen irányadó Nikkei-225 mutató 0,69 százalékkal javult. Dél-Koreában a Kospi index 0,70 százalékkal erősödött, Ausztráliában az S&P/ASX-200 mutató csaknem 0,30 százalékkal emelkedett.

A tokiói záráskor még nyitva tartó Hongkongban profitkivétel miatt 0,17 százalékkal gyengült a Hang Seng index, a sanghaji tőzsde mutatója bő 0,50 százalékos pluszban járt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Két kínai adatnak örültek

A kockázatvállalási – és vele a részvényvásárlási – kedvet növelte két kínai adat. Az egyik az ázsiai óriás hétfőn közölt kereskedelmi adatai, e szerint júliusban tovább izmosodott Kína réz- és vasércbehozatala. Ez újabb jele annak, hogy javul a nyersanyagok iránti – eddig szunnyadó – globális kereslet – magyarázta Angus Nicholson, az IG Market piackutató cég elemzője.

A Rio Tinto ausztrál bányaipari óriás részvényei több mint 1 százalékot erősödtek kedden Sydney-ben. A szén és az acél árfolyama azért ugrott meg, mert a befektetők arra számítanak, hogy a meghirdetett állami infrastruktúrafejlesztési projektek miatt nőni fog a kereslet e nyersanyagok iránt – magyarázta Zhou Hao, a német Commerzbank ázsiai feltörekvő piacokért felelős vezető közgazdásza.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A másik kínai adat, amelyből a befektetők következtetéseket próbálnak levonni, a fogyasztói árak lassulása volt. Júliusban 1,8 százalék volt az infláció Kínában, a mutató már három hónapja csökken, távolodva a 3 százalékos kormányzati célszámtól. Szakértők szerint ez lehetőséget teremt a monetáris lazításra a világ második legnagyobb gazdaságában, ennek pedig örülnek a részvénypiacok.

Esett az olaj

A kőolaj ára csökkent a hétfői emelkedés után: az északi-tengeri Brent fajtából egy hordó (159 liter) 44,99 dollárba került októberi szállításra, 40 centtel kevesebbe, mint előző nap. Az amerikai WTI fajta árfolyama – miután hétfőn csaknem 3 százalékot erősödve 43 dollár fölött kétheti csúcsot ért el – kedden 35 centtel, 42,67 dollárra gyengült.

Hétfőn arra a hírre drágult nagyot a kőolaj, hogy a nagy olajtermelő országok (OPEC) szeptemberben kötetlen találkozót tartanak, amelyen a kitermelés visszafogása lehet terítéken.

Az arany ára kissé magához tért a hétfői tíznapos mélypontról, az unciánkénti (31,1 gramm) 1329,55 dollárról. Kedden magyar idő szerint hajnalban 1335 dolláron állt azonnali szállításra. Az árfolyam „defenzívában van”, elsősorban azon piaci várakozás miatt, hogy decemberben kamatot emel az amerikai jegybank (Fed) – mondta Vyanne Lai, a National Australia Bank szakértője. Hozzátette, ezzel együtt rövid távon nem lehet számítani az arany árfolyamának jelentős gyengülésére.