2023 december 11

Nagyobb Norvégia olajkészlete, mint gondolták

Norvégia eddig csak a jégmentes tengeri területekre korlátozta a kitermelést részben azért, mert az olajtársaságok nem rendelkeznek a jeges területeken bekövetkező olajszennyezés eltávolításához szükséges technológiával, részben pedig azért, mert az úszó jéghegyek is veszélyt jelenthetnek a fúrótornyokra.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A Barents-tenger norvég szektora a Norwegian Petroleum Directorate (NPD) becslése szerint 2,8 milliárd köbméter (17,6 milliárd hordó) olaj-egyenértéket tartalmazhat a Spitzbergáktól (Svalbard) délkeletre fekvő, az év túlnyomó részében jégtakaróval borított tengeri területek már ismert 1,4 milliárd köbméteres készletével együtt. A műholdas megfigyelések szerint azonban a jégtakaró zsugorodóban, északnyugati irányban visszahúzódóban van.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Veszélyben a Jeges-tenger

A norvég olajipari vállalatok üdvözölnék a lehetőséget, hogy újabb lelőhelyekre terjeszthetik ki a termelést. Az új koncessziós területek feltárásának az engedélyezése azonban parlamenti jóváhagyást igényel, ami viszont környezetvédelmi szervezetek beleszólásán is múlik.

A környezetvédelmi szervezetek álláspontja szerint a Jeges-tenger kényes környezeti egyensúlyát egyáltalán nem lenne szabad olajkút-fúrásokkal kockára tenni, különös tekintettel a halállomány védelmére.

És abban is kételkednek, hogy a magas feltárási és kitermelési költségek mellett a Jeges-tengerre jellemző környezeti feltételek mellett egyáltalán lehetséges lenne-e valaha is nyereségessé tenni az olaj kitermelését.

Beindult az olajlobbi

Nils Harley Boisen, a World Wildlife Fund képviselője szerint csak pénzkidobás lenne a próbálkozás. A Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint az NPD a készletekről közzétett becslésével felrúgta azt a már hosszú ideje meglévő politikai megállapodást, hogy az olajipari vállalatok a jéggel borított tengeri területeken tartózkodnak a feltáró fúrásoktól, illetve nyomás alá akarja helyezni az oslói kormányt, hogy nyissa meg a területeket az olajipar előtt.

„Ez egyértelmű nyomásgyakorlás az olajipari lobbi részéről, hogy a munkahelyek megmentésére hivatkozva a környezetvédelmi és nyereségességi szempontok teljes figyelmen kívül hagyása mellet új területekre terjeszthessék ki tevékenységüket” – mondta Truls Gulowsen, a Greenpeace Norway vezetője a Reuters hírügynökségnek.

Terje Soeviknes norvég olajipari miniszter a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában leszögezte, hogy a szeptemberi parlamenti választásokig semmiféle döntés nem várható a kérdésben, a lehetőségek megvitatására csak a következő négy éves parlamenti ciklusban kerülhet sor.