2023 december 03

Nagy kockázatokra figyelmeztet a Moody’s

A dokumentum összeállítói szerint az idei lejtmenetet jövőre 5,3 százalékos visszapattanás követheti. A hitelminősítő szakértői úgy látják, hogy a G20-országcsoportban fokozatosan kezd helyreállni a gazdaság, nő az árufogyasztás. A koronavírus-járvány esetleg bekövetkező második hulláma miatt azonban igen bizonytalanok a kilátások – jegyezték meg. Annyi most biztosnak látszik, hogy Kína kivételével a G20 valamennyi országában esik a gazdasági aktivitás idén.

A G7-ek esetében a Moody’s 6,5 százalékos GDP-csökkenést valósínűsít az idei évre, amit jövőre 4,9 százalékos növekedés vált fel. A felzárkózó országok esetében a GDP idén 1,4 százalékkal csökken, Kínát nem számítva a visszaesés nagyobb, 5,6 százalék lesz, jövőre 4,5 százalék lehet a térség gazdasági növekedése. Kína gazdasága idén 1,9 százalékkal, jövőre 7 százalékkal bővülhet a nemzetközi hitelminősítő szakértőinek az előrejelzése szerint. A Moody’s szerint a GDP például Japán esetében 6,1 százalékkal csökken az idén, Olaszországban 10,8 százalékos, Ausztráliában 5,3 százalékos, Dél-Koreában 0,8 százalékos, Mexikóban 10 százalékos, Indonéziában 3,9 százalékos, Argentínában pedig 12 százalékos lehet a gazdasági visszaesés.

A hitelminősítő előrejelzése szerint az euróövezet GDP-je idén 9 százalékkal zsugorodik, jövőre 6,3 százalékkal nő. A Moody’s előrejelzése szerint az Egyesült Államok GDP-je idén 5,7 százalékkal esik, jövőre 4,5 százalékkal nő. Németország esetében az idei 6,7 százalékos gazdasági visszaesést jövőre 5,4 százalékos növekedés követ, míg Nagy-Britanniában idén várhatóan 10,1 százalékkal zuhan a gazdaság teljesítménye, ami jövőre már 7,1 százalékkal nő.