2024 április 24

MVM Jövő hídja: innovációk és interaktív programok a Széchenyi téren

A Lánchídon elhelyezett installációkon az érdeklődők számos érdekességet tekinthetnek meg a jövő várható irányvonalairól, a technika és tudomány innovatív újdonságairól, a Széchenyi téren a kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok, egyetemek, civil szervezetek mutatkoznak be – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az MVM Energiafutamon egyebek mellett napenergia-meghajtású járművek, tanulmányautók, átalakított szériaautók, prototípusok és versenyautók vesznek részt, emellett bemutatkoznak a ma elérhető, alternatív meghajtással rendelkező szériaautók is. Az alternatív meghajtású járművek versenyének egyes futamai 20-50 percig tartanak.

A Széchenyi tér parkjában divatbemutató, tésztahídtörés és látványos fizikai kísérletek is szórakoztatják a látogatókat. A tudományos sátorban a többi között Mari László geográfus a dél-amerikai Ojos del Salado vulkánon indított klímamonitoring expedícióról, Gódor István kutató a takarékos mobilhálózatokról, Füstös Géza a Siemens Zrt. képviseletében az innovatív technológiák mindennapi használatáról beszél a hallgatóságnak.

Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkár Kutatás-fejlesztés és innováció hazánkban, Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal munkatársa Tudomány és innováció a mindennapi életünkben, Tóth Róbert, a PEMÜ Műanyagipari Zrt. munkatársa Memory Foam – emlékező hab címmel tart előadást. Szoboszlai Beáta és Szigeti Fanni a Nők a tudományért képviseletében olyan pályaorientációs programot mutatnak be, amely más szemszögből világítja meg a mérnöki, informatikai, természettudományi pályákat és karriert a lányok számára.

Sik András bolygókutató a Mars kutatásáról, Horváth Gyula, a BME adjunktusa a Maszat-1 projektről tájékoztatja a közönséget. Ábrányi-Balogh Péter új vegyületek előállításáról, Barcza Lajos, az Óbudai Egyetem munkatársa a munkaerőpiaci kompetenciákról, Tibolya Péter világbajnok öttusázó a sport és a közélet mindennapokban betöltött szerepéről szól.

A részletes programot az érdeklődők a www.jovohidja.hu oldalon olvashatják.