2023 március 24

Munkahelyek millióit ígéri Romney

Az eddigi politikai pályafutása csúcspontjának tekintett szónoklatában Romney öt pontban összegezte a munkahelyteremtés programját. Ez magában foglalja az Egyesült Államok energiaügyi függetlenségének 2020-ig történő megteremtését, valamint a meglévő, a hagyományos és a megújuló energiahordozó-készletek kiaknázását, a jövőbeni munkahelyek igényeinek megfelelő képzést, az új kereskedelempolitikát és új kereskedelmi egyezményeket, az államháztartás kiegyensúlyozását, valamint a kisvállalkozások támogatását a szabályozások és az adók csökkentése révén.

Romney a kisvállalkozásokat az amerikai munkahelyek „növekedési motorjának” nevezte. Megígérte, hogy nem emeli a középosztály adóját, és ismét kilátásba helyezte, hogy el fogja törölni Obama egészségügyi reformját.

„Biztosítani kell minden vállalkozót és munkahelyteremtőt arról, hogy befektetéseik Amerikában nem fognak elenyészni, mint Görögországban, csökkenteni fogjuk a deficitet, Amerikát pedig a kiegyensúlyozott költségvetés irányába tereljük” – hangsúlyozta.

Romney olyan „egyesült Amerikát” ígért, amely ismét első lesz a világban az innováció és a termelékenység terén, és amely „helyreállítja minden apának és anyának a hitét abban, hogy a gyerekeik jövője a múltnál is fényesebb lesz”. Mint mondta, oltalmazni fogja az életet, a házasság intézményét és a vallásszabadságot. „Szerettem volna, ha Obama elnök sikerrel jár, mert azt akarom, hogy Amerika sikeres legyen” – mondta riválisával kapcsolatban Romney. – „Az ígéretei azonban kiábránduláshoz és megosztottsághoz vezettek. Ezt nem fogadhatjuk el. Itt a pillanat, amikor tehetünk valamit. Az önök segítségével meg is tesszük.”

Az amerikai gazdaság nehézségeire utalva hangsúlyozta, hogy a jelenlegi elnök azért vezette rossz irányba az országot, mert nem volt meg az ehhez a szükséges, az üzleti világban megszerezhető tapasztalata. Önmagáról ezzel kapcsolatban az emelte ki, hogy az egyik legsikeresebb magánbefektető cég, a Bain Capital élén állt. Ez olyan üzletláncokat indított útjára, amelyet az Obama-család is nagyra értékel és ahol Obama kampánystábja is vásárol.

Az est meglepetése – kilétét egészen csütörtökig sikerült titokban tartani – a 84 esztendős, Oscar-díjas Clint Eastwood volt. Eastwood a szónoki emelvényen üres széket állított maga mellé és eljátszotta azt, mintha Barack Obama ülne benne. A láthatatlan elnökkel dialógust folytatva egyebek között megkérdezte tőle, hogy miért nem tartotta be választási ígéreteit. A jelenet végén a vele kórusban együtt tartó közönséggel együtt mondta ki – a hivatalban lévő elnöknek szánva – az általa a hetvenes években alakított kemény, San Francisco-i zsaru, „Dirty” Harry Callahan szállóigévé vált mondását: „Gyerünk! Hadd legyen egy jó napom”.

A háromnapos tanácskozás show-elemekkel gazdagított utolsó estéjén a rendezők videók bemutatásával és ismerőseinek megszólaltatásával törekedtek ismét Romney emberi oldalának bemutatására. Az elnökjelölt stábja azért küzd, hogy megfordítsa a The Wall Street Journal és az NBC augusztusi közvélemény-kutatása által tükrözött trendet, amely szerint a választók 44 százalékában negatív kép alakult ki róla, és csak 38 százalék vélekedik róla pozitívan. Maga Romney is szóba hozta, hogy az apja a haláláig minden nap egy-egy szál rózsával kedveskedett az anyjának, és felidézte, hogy ifjú házasként milyen volt öt felcseperedő fiúgyermekkel egy fedél alatt lakni.

Grant Bennett mormon püspök arról beszélt, hogy milyen önfeláldozóan, fáradságot nem ismerve dolgozott hosszú éveken át Mitt Romney a vallási közösségéért. Az ugyancsak mormon, idős Oparowski házaspár azt idézte fel, hogy Romney Michiganben elfoglaltsága ellenére is gyakran meglátogatta a kórházban gyógyíthatatlan beteg fiukat. Segített megfogalmazni a 14 éves gyerek végrendeletét és gyászbeszédet mondott a temetésén.

Romney támogatottsága alapvetően a fehér férfi választók körében erős, ezért a konvenció szervezői igyekeztek megszólítani azokat a csoportokat is – elsősorban a spanyolajkú szavazókat és a nőket -, amelyek körében eddig kisebb volt a népszerűsége. Az elnökjelöltet ezért célzatosan a republikánus jobboldal új generációjának sztárja, a kubai származású Marco Rubio floridai szenátor mutatta be.

A republikánusok női nagyágyúi közül szót kapott Condoleeza Rice volt külügyminiszter, Kelly Ayotte New Hampshire-i szenátor, Nikki Haley dél-karolinai kormányzó és Susan Martinez új-mexikói kormányzó. A tanácskozás legnagyobb alakítását azonban az elnökjelölt felesége, Ann adta elő kedd esti beszédével. Feleségével, Callistával párban szólalt fel csütörtök este a konvención Newt Gingrich volt képviselőházi elnök és 2012-es elnökjelölt-aspiráns. Gingrich a volt ellenfelet most a munkahelyteremtőnek mondott és Amerikát „naggyá tevő” republikánus elnökhöz, Ronald Reaganhez hasonlította. A határozatlannak és tehetetlennek ábrázolt Obamát Jimmy Carter egykori demokrata elnökkel állította párhuzamba.