2023 november 28

Mire elég 40 millió darab saját részvény?

Részvényvisszavásárlásba kezd a Mol

Az említett részvénypakett a Mol teljes részvényállományának közel 5 %-a, ami jelentős mennyiség, értékben is 60-70 milliárdos pakettról beszélünk. A részvényvásárlás oka alapvetően 2 lehet: az egyik az, hogy a vezető tisztségviselőknek ebből tudják biztosítani az opciós részvényvásárlás lehetőségét. Természetesen 60-70 milliárd forintnyi részvényt igen sok idő alatt oszt csak ki az olajmulti a vezetés tagjai között, ezért inkább a másik ok kerülhetett előtérbe. A Mol részvény árfolyama gyakorlatilag már 2020 eleje óta szenved, a koronavírus-járvány előtt is jelentősen esett már a papír értéke. Emiatt a vezetésben okkal merülhetett fel, hogy sajátrészvény vásárlással támogassa meg a vállalat árfolyamát. Persze stratégiai megfontolások is szerepet játszhatnak valószínűleg a döntésben, illetve a Mol szabad cash flow-ja lehetőséget is biztosít egy ilyen lépésre, azonban a cikkben alapvetően az árfolyamra gyakorolt hatást vizsgáljuk.

Az azonnali hatás teljesen egyértelmű, a bejelentés napját követő első kereskedési napon 8 % körüli pluszban is járt a Mol részvények árfolyama, illetve azóta az akkor elért szintektől némileg képes volt tovább is emelkedni. Ez egy 1700 forint körüli jelenlegi árfolyamot jelent, ami persze jóval elmarad a 2019-es, 2900 feletti záróárfolyamtól. De mit ér a 40 millió saját részvény? A közvetlen árfolyamhatás elemzéséhez a Mol forgalmát érdemes áttekintenünk.

Néhány kiugró esettől eltekintve alapvetően 2 és 4 millió közötti Mol részvény cserél gazdát a kereskedési napokon a Budapesti Értéktőzsdén. 10-15 tőzsdei kereskedési napig tehát a teljes vételi oldalt képes lenne helyettesíteni a Mol, úgy, hogy senki, de tényleg, igazán senki más nem vásárol részvényt! Ez az adat jól tükrözi, hogy 40 millió részvény bizony tényleg sokat jelenthet. Természetesen nem ennyire erőszakosan vásárolja meg a részvényeket az olajipari óriás; pénteken például 120.000 darab megvásárlására került sor, ami a napi forgalom néhány százalékát tette ki.

Mit várhatunk az árfolyamtól?

Az OTP esetében már többször láthattuk, hogy a saját részvény vásárlásának közvetlen árfolyamhatása is lehet sok esetben, valóban azt a célt szolgálva, hogy némileg segítsen támasztani az árfolyamot a cég maga. A saját részvény vásárlásnak ugyanakkor placebo hatása is van: ha nagy tétel vásárlására van engedély, és ezt látszólag ki is használja az adott vállalat, akkor az adhat egyfajta megnyugvást a befektetők számára, hogy ne adják el részvényeiket, illetve vételi erőt is generálhat. Miközben arra spekulálnak a kereskedők, hogy a Mol felhajtja önmaga az árat, önbeteljesítő jóslatként ők maguk teszik ezt. Hogy mennyire válik ez be most, egy meglehetősen nehéz időszakban, az vélhetőleg nemsokára kiderül.

Forrás: www.bet.hu