2024 július 25

Milliárdokat költöttek bankmentésre

Több mint 5 milliárdról van szó

Amennyiben a fenti összeghez hozzáadjuk a Hypo Alpe Adria és a KA Finanz kényszerű állami tulajdonba vételének költségeit, az meghaladja az 5 milliárd eurót is – írja a lap.

Összehasonlításképpen az osztrák felsőoktatási intézmények évi 2,47 milliárd euró költségvetési támogatásban részesülnek. De bármilyen más infrastrukturális, oktatási, vagy más társadalmi funkció finanszírozására fordított befektetés is nagyobb nemzetgazdasági haszonnal járna mint az életképtelen hitelintézetek felszínen tartása – írja a WirtschaftsBlatt.

A legfrissebb GDP-adatok szerint az osztrák gazdaság napi 840 millió euró értékben állít elő javakat és szolgáltatásokat. A bankok megmentése tehát az ország öt napi termelési értékét „emésztette fel”.

Különleges helyzetben a bankok

A lap szerint ezt a kiadást az ország egyszerű, a jogrend által előírt rendezett csődeljárás keretében akár meg is takaríthatta volna magának. Az nem járja, hogy a reálgazdaság minden más szereplője alá legyen vetve a szabadpiaci verseny szabályainak, csak a bankok nem. Ezt a privilegizált helyzetet meg kell szüntetni – írja a WirtschaftsBlatt.

A bankok kitüntetett helyzetüket a gazdasági rendszer egészében betöltött nélkülözhetetlen szerepükkel indokolják. És valóban a bankokra hárul a nemzetgazdasági megtakarítások és beruházások kezelésének, a gazdaság működtetésében kulcsfontosságú katalizátor-funkció, azonban pontosan ez, a rendszer működtetésében játszott kulcsszerep az, ami a bankok szigorúbb ellenőrzését indokolná – nyomatékosítja a WirtschaftsBlatt osztrák hírportálon megjelent írás.