2024 július 13

Mikor érdemes aranybánya-részvényeket venni?

Mitől várják a drágulást?

A hagyományosan évente egyszer, általában június végén megjelentetett In Gold We Trust című, az idén 140 oldalas elemzés előző, 2014. évi publikálásakor a Gold Bugs Index (HUI) 233 ponton állt. Ám a 2015-ös jelentés június 25-ei nyilvánosságra hozatalakor már csak 152,58 ponton

Tanulmányukban Stöferle és Valek tényekkel próbálja alátámasztani azon véleményét, miszerint az aranybánya-részvények zuhanásának vége. Bár ebben rövid távon tévedtek, hiszen az index azt követően még tovább esett, s augusztus 5-én 104,85 ponton érte el eddigi mélypontját, mégis érdekes lehet a neves szerzőpáros okfejtése arról, mitől várják az aranybánya-részvények drágulását. Már csak azért is, mert a HUI most éppen felfelé tart, október 7-én például 126,07 ponton zárt.

Az arany relatív értékeltsége és az aranybánya-részvények

Az, hogy az aranybánya-részvények relatíve drágák vagy olcsók, szakértők általában az alapján szokták meghatározni, hogy az aranybánya-részvények mozgását leképező HUI index hogyan viszonyul a sárga nemesfémhez.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az alábbi grafikonon a zöld sáv jelzi azt az időszakot, amikor az aranybánya-részvények az aranyhoz viszonyítva extrém alacsony szinteken álltak, míg a vörös azt, amikor kiugróan magasakon. Márpedig – amint látszik –, az aranybánya-részvények éppen most jelentősen alulértékeltek az aranyhoz képest. Hasonlóan mélyen ezt megelőzően utoljára 2000-2001 környékén tanyáztak.

Hogy mennyire alulértékeltek az aranybánya-részvények, az igazából hosszabb távra visszatekintve tűnik fel. Mindenekelőtt a világ legrégebbi aranyindexe, a Barron Gold Mining Index (BGMI) aranyhoz viszonyított értékéből. E ráta mostani, 0,4 pontja több mint 70 éve a legalacsonyabb, az jóval elmarad az 1,56 pontos hosszú távú átlagtól. (A történelmi mélypontot egyébként 1942-ben érte el, a Pearl Harbor-i támadást követő kisebb tőzsdei összeomlást követően.)

Az alábbi grafikon pedig azt illusztrálja, hogy az aranybánya-részvények közel sem „vedd meg és tartsd” típusú befektetések, amelyeket aktívan kell menedzselni. Azok – az aranyhoz és az ezüsthöz hasonlóan – az infláció változására reagálnak.

 

A legnépszerűbb tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF) árfolyammozgását jelző indexek közül az egyaránt a New York-i tőzsdén jegyzett Market Vectors Gold Miners (GDX) és a Junior Gold Miners (GDXJ) indexeinek egymáshoz viszonyított aránya jól mutatja az aranybánya-szektor iránti befektetői étvágyat – véli a Stöferle-Valek páros. Míg a GDX alapvetően a vezető, addig a GDXJ a junior és small cap cégek részvényeit tartalmazza.

Ha a kettő aránya emelkedik, az növekvő kockázatvállalási/befektetési kedvet jelez. Jelenleg e ráta egy dupla-alj formációt kezd kialakítani. Márpedig csökkenésük idején a GDXJ egyértelműen jobban megtámasztott, mint a GDX, miután a befektetők türelmesebben szemezgetnek a junior aranybánya-részvényekből, amikor azok ára alacsony, mint a nagybányákéiból.

Persze adva a bányarészvények viszonylag alacsony likviditását, így is időbe telhet, amíg jelentősebb állományt tudnak felhalmozni. A likviditás ugyanis a nagyobb eséseket követően csökken, s csak a következő rally idején kezd növekedni. Ebből az következik, hogy a nagybefektetőknek könnyebb eladni magas árfolyamon, mint venni alacsonyan – áll a Conlude Daily Gold elemzésében.