2024 június 13

Mi jöhet a személyi kölcsön piacon?

Nagy arányú kölcsönkihelyezések

2016-ban kétszáz milliárd forint személyi kölcsönt helyeztek ki a hazai pénzintézetek. Ha a hitelfelvétel éven belüli eloszlását nézzük, egyenletesen alakultak a számok. Csak augusztus és szeptember hónapokban, tehát a tanévkezdés időszakában emelkedett jelentősebben az igénylések száma. Ebben az időszakban az összes kihelyezett kölcsön nagyjából ötödét igényelték az ügyfelek.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

2017 első negyedévében meglódult a hitelfelvételi kedv: az előző év hasonló időszakához képest március végéig majdnem 18 milliárd forinttal többet utaltak ki a bankok. Jelentős szerepet játszott ebben a kamatok csökkenése. A 2016. év elején jellemző 18-19 százalék körüli értékről mostanra 15-16 százalékra csökkent az átlagkamat mértéke.

„A korábbinál olcsóbb kölcsönökhöz új hitelfelvételi célok is társulnak. Az ügyfelek nem kizárólag váratlan helyzetek finanszírozására, hanem egyéb céljaik megvalósításához is igénylik a hitelt. Ilyet legutóbb a válság előtti konjunktúra idején láttunk” – értelmezi az adatokat és folyamatokat Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

Az OTP Bank továbbra is őrzi első helyét a személyi kölcsön piacon. Ha a szerződéses állományt vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy minden harmadik személyi kölcsönt az OTP-nél vették fel. A hitelintézet az idei év első negyedévében tovább növelte részesedését, majdnem negyven százalékát folyósította az újonnan felvett kölcsönöknek.

Előretört, és tovább fog bővülni az online

Az OTP Bank igazgatójának tapasztalata szerint az ügyfelek továbbra is a személyes hitelfelvételt preferálják, de egyre jelentősebb részt hasít ki az online csatornán keresztül történő hitelfelvételek aránya.

„Minden ötvenedik szerződést már teljesen online kötnek meg ügyfeleink. A legnagyobb hazai hitelintézet kínálatában pár hónapja már elérhető az online személyi kölcsön, amely nem csupán Magyarországon, de világviszonylatban is egyedülálló terméknek számít.” – mondja Dr. Rajmonné Veres Ibolya.

Az OTP Banknál jelenleg 600 ezer internetbanki szolgáltatással és OTP-s számlára érkező jövedelem átutalással rendelkező ügyfélnek érhető el az online személyi kölcsön lehetősége. A bank a jogosultak körének bővítését tervezi.