2023 február 04

Mesés hozamok a képzeletbeli karácsonyfa alatt

A házak ablakain félre libbenő függönyök mögött ünneplő ruhába öltözött emberek sürgölődnek, a tűzhelyeken halászlé fő, a pulyka is lassan a sütőbe kerül, délután a gyerekeket sétálni küldik a szülők, a feldíszített fenyőfák alá odakerülnek a kisebb-nagyobb ajándékcsomagok.

karácsony9Fontos a befektetési biztonság

Kinek több, kinek kevesebb jut az asztalára, a karácsonyfája alá. A rómaiak téli napfordulós szaturnáliája helyét a keresztény ünnep, Jézus születésének a tisztelete vette át, a december 24-ki várakozással, a 25-ki születésnappal. A karácsonyt a szeretet ünnepének is nevezik sokan. Megállunk a hétköznapi rohanásban, megfogjuk egymás kezét, megöleljük szeretteinket. Megajándékozzuk egymást.

Mit is tehetnénk a Tőzsdefórum képzeletbeli karácsonyfája alá? Természetesen részvényeket. E sorok írója olyan vállalatokat szemelt ki képzeletbeli ajándékként, amelyeken valóban sokat kereshettek a befektetők. Jóllehet a választást racionális tények támasztják alá, a rangsorolás szubjektív, s a hozamok mellett, fontos szempont a befektetési biztonság.

Apple, amazon, kakaó

Az Apple részvényt méltán sorolhattuk megtisztelő helyre. Aki az idén jó időben vásárolt be a világ első, második legnagyobb cégének papírjából, az most csaknem 200 dolláros hasznot könyvelhet el. Az értékpapír az elmúlt ötvenkét hétben a legmélyebben tavasszal, 385,10 dolláron állt, jelenleg  570 dollár környékén forog. Nem véletlen, hogy a világ legismertebb tőzsdei nagybefektetetőinek portfóliójában, amint a Tőzsdefórum is megírta ott van ez az értékpapír.

A világ legnagyobb webes áruháza, az amazon.com alaposan kitett magáért 2013-ban. Akinek sikerült az esztendő elején vásárolnia, az most elégedetten dőlhet hátra. Januárban 242,75 dolláros árfolyamon is lehetett vásárolni a cég értékpapírjából, a részvény aktuális ára 403 dollár körül mozog. Aki tehát időben döntött, keveset kockáztatott. Ez az értékpapír szinte egyenesen menetelt felfelé.

Az árupiacokról némi szubjektivitással a kakaóra esett a választásunk.

Ebben jócskán van spekuláció. A kakaót termesztő vidékeket időjárási viszontagságok is érintették, a prognózisok komoly hiányt jeleznek. Ez pedig még a továbbiakban is felfelé hajthatja az árakat. Egyébiránt sem döntött rosszul, aki tavasszal kakaóba tette a pénzét. A csokoládé alapanyagának ára ugyanis márciusban volt a mélyponton, legutóbb már 2800 dolláros szint környékén állomásozott. Nagy valószínűség szerint még további tartalékok vannak a kakaó árfolyamában.

Lehetőségek a magyar részvényekben

Itthon az idei év nem hozott átütő változást összességében a Budapesti Értéktőzsdén. A hazai börze mutatója, BUX az elmúlt hét végén 286 ponttal, 1,57 százalékkal állt magasabban a tavaly év végi záró értékénél. Az utóbbi időszakban nyilvánosságra került makroadatok, a többi között javuló GDP, ipari, kiskereskedelemi, inflációs ráta, a költségvetés, az államháztartás stabil helyzete arra ösztönözheti a befektetőket, hogy erősítsék portfóliójukban a hazai részvényeket.

A legnagyobb hazai vállalatnál, a Mol NyRt-nél is hozhat változást a 2014-es év. Mint minden válságos időszak, a Mol hosszas vesszőfutása is véget érhet egyszer, ami jelentős mértékben módosíthatja a cég értékpapírjának megítélését.

A világ legnagyobb befektetői gyakran szereztek elképesztő vagyonokat azzal, hogy bajban lévő vállalatok papírjaiból vásároltak. Vonzó lehet az is, hogy a Mol Nyrt-ben jelentős állami érdekeltség is van. A Mol részvény 2013 elején még 19 000 forint környékén tartózkodott, az utolsó ára 14 360 forint volt. És akkor még nem említettük a korábbi évek kimagasló teljesítményeit.

Az OTP részvényre is jöhetnek még szebb napok 2014-ben. A bankpapír a nyár elejei erősen 5000 forint feletti értékénél most jóval alacsonyabban, valamivel 4000 forint feletti árfolyamon  forog, nem szabad azonban elfelejteni azokat a jelzéseket, amelyeket a hazai politika ad a bankok felé.

Legutóbb a jegybankelnök nyilatkozta: külföldi bankok kivonulására számít. Ilyen helyzetben a legnagyobb magyar lakossági bank szerepe, akár gyorsan is nagyot nőhet.

Kedvező adatok erősíthetik a bizalmat

A magyar gazdaság adatai kedvezőbbek a korábbiaknál. Az idei karácsonyi jó kívánságaink között ott szerepel az is, hogy térjen vissza és erősödjön a befektetők bizalma Magyarország iránt. Hogy a jövő esztendő végi tőzsdei elszámoláskor, nagyobb hozamokat, javuló mutatókat tehessünk mi is a fa alá.