2023 március 22

Mérgező befektetés lenne az év legjobban teljesítő eszköze?

Mérgező buborék a láthatáron

A Bitcoin árfolyama már 12 ezer dolláros szinten mozog, ezért a rangos közgazdász figyelmeztette a befektetőket a kriptodevizák rejtette veszélyekre.

“Akárhonnan is nézzük, ez egy veszélyes, spekulációkon alapuló buborék” – mondta Stephen Roach, a Yale Egyetem főmunkatársa, illetve a Morgan Stanley befektetési bank egykori vezető közgazdásza és ázsiai ágazatért felelős igazgatója. A szakember úgy véli, a Bitcoin és az altcoinok világa csak egy mérgező koncepció a befektetők számára – számolt be róla a CNBC.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

Roach, aki a Yale szerint a Wall Street legbefolyásosabb közgazdászainak egyike, 30 éves karrierje nagy részét a Morgan Stanley-nél töltötte és egy kiemelkedő közgazdászokból álló csapatot vezetett. Tapasztalata miatt tehát érthető, hogy felfigyeltek kritikus véleményére.

Mint mondta, sosem nevezne biztonságos befektetésnek egy olyan valutát, amelynek árfolyamgörbéje függőlegeseket mutat.

“Márpedig a Bitcoin rendelkezik a legfüggőlegesebb charttal, amit a karrierem során valaha láttam” – tette hozzá.

Kitartó menetelés

A Bitcoin értéke már több mint ezer százalékkal emelkedett ebben az évben, ez pedig főként a kiskereskedelmi és intézményi befektetők egyre növekvő érdeklődésének köszönhető. De nagy lökést adott a kriptovalutának az is, hogy egyre több tőzsdén tervezik a bitcoin határidős jegyzésének beindítását. 

A derivatívák (származtatott tőzsdei termékek) legnagyobb tőzsdéjét működtető Chicago Mercantile Exchange (CME Group) például közölte, hogy náluk már ebben az évben, pontosan december 18-ától kereskedhetnek Bitcoinnal.

A The Wall Street Journal pedig arról számolt be a múlt héten, hogy a Nasdaq is beszállna a Bitcoin-bizniszbe: a tőzsdeüzemeltető 2018 első felében vezetné be a népszerű kriptovaluta határidős jegyzését.

Ezek a változások minden bizonnyal tovább tolják majd felfelé a Bitcoin egyébként is magas szinten lévő árát.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Veszélyben a befektetők

Stephen Roach felhívta a figyelmet arra, hogy veszélyes lehet a befektetőkre nézve, ha a virtuális valutára valódi pénzként kezdenek tekinteni, hiszen a Bitcoin nem rendelkezik lényegi gazdasági értékkel.

Sok befektető azonban bevallotta, hogy sem az eszköz technikai hátterét, sem magát a blockchain technológiát nem ismeri, mégis azt reméli, hogy profitálhat majd a befektetésen, mivel a Bitcoin emelkedése várhatóan tovább folytatódik.

“Mint minden buborék, ez is ki fog pukkadni. Elindul a zuhanás, és ez azoknak a befektetőknek fog majd a legjobban fájni, akik utolsóként szálltak be az üzletbe, ez nem is kérdés” – hangsúlyozta Roach.

Álom vagy hullámvasút?

A virtuális deviza egyébként – pénzpiaci forgalmának rohamos bővülése után – minden más tőzsdei termékhez képest a legnagyobb nyereséget produkálta ebben az évben. 

A tízezer dolláros álomhatárt november 29-én lépte át, és egészen 11 ezer 395 dolláros rekordszintig erősödött. Ezután azonban látványosan gyengülni kezdett: csaknem 2200 dollárt veszítve értékéből 9250 dollárig zuhant a nap folyamán.

Az ezt követő napon azonban mintegy 3 százalékos emelkedéssel ismét 10 ezer fölé mászott az árfolyam, és azóta újabb és újabb rekordokat döntöget.

A kérdés, miszerint egy esetleges összeomlás milyen hatással lenne a világgazdaságra, még a Saxo Bankot is foglalkoztatja. A bank szakértője a múltheti elemzésében arról írt, hogy mostanában a Bitcoin az egyetlen eszköz, amelytől igazán nagy mozgásokat láthatunk. “A többi eszközt majdhogynem el is felejthetik egy időre a vérbeli spekulánsok” – vélekedett John Hardy.

Olvastad már? Öt tény, ami megmutatja, milyen elképesztően nagy a Bitcoin
A Bitcoin hihetetlen menetelése oda vezetett, hogy a kriptovaluta összértéke már nagyobb, mint komplett országok éves gazdasága vagy a világ dollármilliárdosainak összvagyona.