2023 január 29

Mennyi zsebpénzt kap egy tizenéves?

Az idehaza a Magyar Bankszövetség európai csatlakozása és banki szervezése által március 5-9. között megrendezett Pénz7 programsorozaton a CIB Bank PÉNZ7 önkéntesei több általános- és középiskolában tartottak rendhagyó tanórákat a 10-17 éves korosztálynak.

Nem véletlenül tartja szem előtt a CIB Bank a pénzügyi tudatosság korai fejlesztését:  a magyar lakosság kétharmada a szülők felelősségének tartja az edukációt, és tisztában vannak a pénzügyi nevelés korai elkezdésének jelentőségével is. Legalábbis ez derült ki a bank közelmúltban elvégzett felméréséből, amelyben a fiatalok és szüleik pénzügyi kérdésekhez és a megtakarításokhoz való viszonyát vizsgálták.

Mire kell a zsebpénz?

A szülők leginkább az vezérli a gyermekek pénzügyi nevelésében, hogy azok megtanulják a pénz értékét, továbbá a beosztást és a megtakarítás fogalmát. A 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt, átlagosan heti 1 100 forintot.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az összeget egyértelműen a napi apróbb kiadások fedezésére szánják a szülők: 52 százalékuk az iskolai büfében való vásárlásra, 48 százalékuk szórakozásra, mozira, míg 43 százalékuk a hobbihoz és sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására ad egy bizonyos összeget.

A felmérés szerint a zsebpénz a korábbi generációknál is elfogadott gazdálkodási elem volt: ha nem is rendszeresen, de sok mai felnőtt kapott hasonló pénzügyi támogatást gyerekként a szüleitől. A felhasználásra ugyanakkor akkoriban inkább az volt jellemző, hogy a gyermek spórolt valamire. Ehhez a kor gyerekenek szóló megtakarítási formáit használta, például a Takarékbélyeget, illetve alkalmi munkákból igyekezett a zsebpénzen kívüli pluszbevételekre szert tenni.

Olvasta már? Miért tabutéma a pénz a gyerekek előtt?
Miért van az osztálytársnak menőbb mobiltelefonja? Mennyit dolgoznak a szülők egy iPhonért? Miért nincs pénzünk hónap végén pizzát rendelni? A fiatalok többsége alapvetően nyitott a pénz világának megértése iránt, sőt a digitális pénzkezelést is könnyen megtanulják, de sok családnál kerülik azokat a szituációkat, amikor komolyan kell a pénzről beszélni.