2023 március 23

Mélyponton hagyta a kamatot a brit jegybank

A brit jegybank pénzügypolitikai testülete nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (130 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

Mindkét döntés megfelelt az előzetes elemzői várakozások zömének, bár voltak olyan jóslatok a csütörtöki döntés előtt, hogy a jegybank emelni fogja a mennyiségi enyhítésre szánt keretet az ismét fenyegető recesszió miatt. A 2009-ben kezdett mennyiségi enyhítési program keretét a BoE monetáris tanácsa már ötször emelte; legutóbb a tavaly júliusi kamatdöntő ülésen egészítette ki 50 milliárd fonttal a jelenlegi 375 milliárd fontra. A monetáris tanács a jelek szerint megosztott a folytatás kérdésében, a múlt havi kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint ugyanis a kilencfős testület tagjai közül hárman voksoltak a likviditáspótló összeg 25 milliárd fontos emelésére; köztük volt Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója is.

A BoE az eddig végrehajtott mennyiségi enyhítéssel a brit hazai össztermék (GDP) 20 százalékát meghaladó pótlólagos likviditást juttatott a gazdaságba, az éppen négy éve, 2009 márciusa óta érvényben lévő 0,5 százalékos alapkamat pedig a legalacsonyabb az 1694-ben alapított Bank of England fennállása óta. Korábban a brit jegybank irányadó kamata soha nem süllyedt 2 százalék alá. Mindez együtt sem tűnik azonban elégségesnek ahhoz, hogy beindítsa a brit gazdasági növekedést. A brit statisztikai hivatal (ONS) február végén közölt második – az elsővel megegyező – becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben a brit hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben. A visszaesés sokkal meredekebb volt a vártnál, mivel az előzetes elemzői konszenzus 0,1 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített a tavalyi utolsó három hónapra. Elemzői vélemények szerint ezek után megvan a kockázata annak, hogy az utóbbi öt év két hosszú recessziós időszakát most egy újabb követi, vagyis Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – hármas mélypontú recesszióba kerülhet.

Az első, 2008-2009-es recesszió az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték. Nagy-Britannia két év elteltével ismét recesszióba került, mivel 2011 utolsó, valamint 2012 első és második negyedében is csökkent a brit hazai össztermék. A tavalyi harmadik negyedévben – elemzői vélemények szerint elsősorban a nyári londoni olimpiai játékok egyszeri gazdaságserkentő hatásai miatt – növekedést mértek ugyan, de a brit gazdaság teljesítménye 2012 utolsó három hónapjában ismét visszaesett. Ebben a környezetben londoni pénzügyi elemzők előrejelzései szerint valószínűleg még évekig a félszázalékos történelmi mélyponton marad a Bank of England alapkamata, és várható a mennyiségi enyhítési ciklus folytatása is.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics jelenleg érvényes prognózisa az, hogy a brit jegybank irányadó kamata még legalább két évig nem mozdul el a mostani 0,5 százalékról, és a monetáris tanács 500 milliárd fontra bővíti a mennyiségi enyhítési keretet valószínűleg még az idén. A Capital Economics londoni szakértői előrejelzésük alátámasztására hangsúlyozták, hogy amikor a Bank of England alapkamata 1932-ben – a súlyos világgazdasági depresszió közepette – az akkori történelmi mélypontra, 2 százalékra csökkent, két évtizedig ezen a szinten maradt.