2024 április 16

Megzuhant az olaj, tovább csökkenhet a benzinár?

A hétfői rejtélyes összeomlás után tegnap újra beszakadt az olajár, s kéthavi mélypontra, 88,96 dollárig esett a kurzus. Annak ellenére is, hogy a szerdán közzétett IEA készletadatok nem okoztak csalódást.

A másfél hete még 100 dollár környékén állomásozó kurzus megbüntetése mögött véleményünk szerint a spekulatív long pozíciók tömeges zárása és az euró-zóna válságáról érkező negatív hírek állnak – mondta Horváth Ákos, az Equilor elemzője, hozzátéve: a kínálati oldali félelmek, így például az iráni rakétakísérletek sem tudják felfelé terelni az árfolyamot a jelenlegi helyzetben.

Mint mondta, a következő napokban fennmaradhat a trend, hiszen az európai finomítóknál most kezdődik a karbantartási szezon, így csökken a kereslet. Már csak az a kérdés: az itt felhalmozódó felesleget felszívja-e a Távol-Keleti piac? Ha ez nem sikerülne, akkor 87,5 dollárig eshet a fekete arany árfolyama, ami a következő fontos technikai szint.

A mostani 90 dolláros árszint csak ideiglenes megálló – vélekedett Hont András, a Solar Capital árupiaci kereskedője, mondván, a tegnapi mélypont a dollárerősödés és a globális hangulat számlájára írható. Szerinte a ma esedékes újabb készletadatok egy-két napig hathatnak, ám utána inkább egy felpattanás lehet esélyes, ám ez várhatóan nem mutat túl a 95-96 dolláros szinteken. Más szóval, egyelőre búcsút inthetünk a 100 dolláros olajárnak. Sőt, ha a mostani szinteket is letörné a kurzus, akkor szerinte csak 82 dollárnál számíthatunk komolyabb támaszra.