2023 március 21

Megtolta a kínai blue chipeket az állam?

Brókerek szerint az árfolyamokat felfelé hajtották azok a növekvő remények, hogy a Morgan Stanley Capital International (MSCI), a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója beveszi a feltörekvő piacok teljesítményét tükröző indexébe (EM-index) a kínai belső piacon forgó, A-osztályú részvényeket júniusban, szokásos éves felülvizsgálatának során.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,43 százalékkal, 3107,83 pontra, az ötven legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírjainak teljesítményét tükröző SSE 50-es index pedig 2,74 százalékkal, 2473,49 pontra, közel 17 havi csúcsra emelkedett. A CSI-300-as index 1,80 százalékkal, 3485,66 pontra növekedett.

Ilyen erős napi szintű emelkedésre tavaly augusztus óta nem volt példa.

Közbeszól az állam?

Egyes vélemények szerint az is közrejátszhatott az indexek emelkedésében, hogy kormányzati irányítással vásároltak részvényeket az azzal megbízott vállalatok. A nemzetközi devizapiacon nagy állami tulajdonú kínai bankok dollárt adtak el, ami hozzájárult ahhoz, hogy a jüan dollárhoz viszonyított árfolyama közel kéthavi csúcspontra erősödött.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Kínában nem ismeretlen jelenség, hogy az állam beavatkozik a pénzpiacokon. Két éve, 2015 nyarán az állam által támogatott befektetők „nemzeti csapat” névre keresztelt csoportja azt az utasítást kapta, hogy részvények masszív felvásárlásával igyekezzen megakadályozni a tőzsdék kivérzését. Egyes spekulációk szerint ismét ez a csoport hajtott végre felvásárlásokat, hogy felhajtsa az árfolyamokat.

Nem hatotta meg a befektetőket a leminősítés

A kínai tőzsdeindexek szerdán is emelkedéssel zártak, pedig a Moody’s Investor Service nagy meglepetést okozott azzal, hogy 1989 óta első alkalommal rontott Kína szuverén adósbesorolásán. Az államadós-besorolást Aa3-ról egy fokozattal A1-re csökkentette, de a besorolás kilátását negatívról stabilra javította. A döntést Kína pénzügyi erejének várható romlásával, a gazdaság eladósodottságának várható növekedésével indokolta a Moody’s.

A kínai pénzügyminisztérium szerint a hitelminősítő túlbecsülte a gazdaság kockázatait és hibás metodológiát alkalmazott azok mérlegelésére.

Az MSCI tavaly már a harmadik egymást követő évben döntött úgy, hogy kihagyja a kínai részvényeket az EM-indexből. Az amerikai szolgáltató egyebek között a részvénykereskedés felfüggesztésének szabályaival és a tőke repatriálásának korlátozásával volt elégedetlen.

A China Securities brókercég elemzői szerint idén „drasztikusan emelkedett” annak az esélye, hogy az A-osztályú részvényeket felveszik az EM-index kosarába. A JP Morgan amerikai bankcsoport, a China International Capital Corp, a legnagyobb kínai befektetési bank és a BlackRock amerikai alapkezelő ugyancsak optimisták a kilátásokat illetően. A döntést június 20-án jelenti be az MSCI.