2024 július 25

Megtelt a Szent Péter tér a konklávé előtt

A fényképezőgépek és kamerák a Sixtus-kápolna kéményét keresik a vatikáni paloták tetején. Egy leleményes római férfi a Szent Péter tér széléről szívesen megmutatja a turistáknak és a távolról jött sajtónak is, melyik kéményről van szó, egy-két euróért cserébe. Van, aki csalódott: messziről aprónak tűnik az a kémény, amelyre az egész világ szeme szegeződik.

Egy másik olasz sárga esőkabátban transzparenst tart a magasba, amellyel azt sürgeti, hogy az új pápa az I. Ferenc nevet válassza. Hívők csoportja gyertyával és mécsessel érkezett, mert ahogy megkezdődik a konklávé, imádkozni akarnak az új pápáért.

Az esős idő ellenére a Szent Péter téren és környékén kedd reggel óta folyamatosan tömeg mozog: több ezer turista, ennél valamivel kevesebb számú zarándok, akiket majd a pápa beiktatására várnak, és a nemzetközi sajtó, amely nem léphet be a térre, így az újságírók a tér környékét szállták meg. Többemeletes állványokon sorakoznak a kamerák, amelyek a közeli épületek tetőteraszait is ellepték.

A biztonságot közel ezer olasz rendőr, csendőr, pénzügyőr biztosítja. A terrorizmusellenes egységek és a vatikáni csendőrség emberei civilben vegyültek el a tömegben – tudta meg az olasz sajtó. A Szent Péter téren rendőrautó járőröz. “A Vatikán egész környékét videókamerákkal szereltük fel nemcsak esetleges vészhelyzetre, hanem a tolvajok kiszűrésére is” – nyilatkozott a biztonságért felelős Aldo Coronati. “Nemcsak a sajtó fáradt, mi is, napok óta 24 órás szolgálatot teljesítünk” – mondták a rendőrök.

A pápaválasztásért délelőtt tartott szentmise után a nyolcvan évnél idősebb nem pápaválasztó bíborosok elhagyták a Vatikánt. Közöttük a portugál Jose Saraiva Martins a sajtónak ismételten azt hangoztatta, hogy “az új pápának nem a nemzetisége számít, hanem a személyisége”.

Róma és Olaszország számos templomát a konklávé kezdetétől folyamatosan nyitva tartják, hogy a hívők akár éjjel is imádkozhassanak az új pápáért.

A Sixtus-kápolnába délután bevonuló bíborosok menetét Giovanni Battista Re, a legidősebb püspök-bíboros vezeti. Utolsóként az amerikai James Michael Harvey lép be a kápolnába. A Vatikántól a sajtónak adott lista szerint Erdő Péter 47-dikként lép be a kápolnába.

A L’Osservatore Romano szentszéki napilap Vatikánhoz közeli nyomdájában is készülnek: a fehér füst felszállása után 120 ezer példányban nyomtatják ki azonnal az újság gyorskiadását az új pápa fényképével.